Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
18
Kwietnia 2024
Czwartek
Imieniny obchodzą:
Apoloniusz,
Bogusław, Bogusława,
Flawiusz
Do końca roku 257 dni.
Start arrow Głogów arrow Lukrowane pyszności

Tłusty Czwartek

Lukrowane pyszności

23.02.2017. Radio Elka, Leszek Wspaniały

(fot. Leszek Wspaniały)
Mogą być tradycyjne z nadzieniem różanym, ale również z ajerkoniakiem, polewą czekoladową czy z bitą śmietaną. Klienci biorą zazwyczaj kilka, ale bywają i kupujący, którzy wychodzą z cukierni z kilkudziesięcioma sztukami. Dziś Tłusty Czwartek – nikt nie liczy kalorii, bo w ten wyjątkowy dzień choćby jednego pączka należy skosztować.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60

Cukiernia Meryk już do godziny 4.30 była czynna dla swoich klientów. - Dziś mamy duży ruch i sporo pracy. Ale jak są pączki to jest jakaś wyjątkowa atmosfera i czas szybko leci. Bywają osoby kupujące po kilka pączków, ale przeważnie
jest to od dwudziestu wzwyż. Choć wybór jest spory, to i tak jak zwykle największą popularnością cieszą się pączki z różą -
mówi Ewelina Makowicz z cukierni.

Ekipa z „Meryka” nad wyjątkowym czwartkowym asortymentem pracowała już od godzin nocnych. Nad ranem nadal trwała produkcja, aby klienci mogli zakupić ciepłe i pachnące pączki. - Tłusty Czwartek to dla nas takie święto raz w roku. Standardowo stajemy na wysokości zadania. U nas pączki są wyjątkowe, bo od początku do końca robione ręcznie. Smażone na smalcu, aby miały tą swoją oryginalną obwódkę. Nadaje to chrupkości skórce i rozpływa się w ustach. Pączki wykonujemy z produktów naturalnych: jajka, cukier, skórka pomarańczowa. Jeżeli chodzi o pączki zawijane to mamy różane, nasze tradycyjne. Tak to jest w naszej cukierni już od 45 lat. Rodzice założyli pierwszą cukiernię w Gliwicach, potem w Głogowie, a teraz nasze pączki można zjeść nawet w Warszawie - powiedział właściciel cukierni Marcin Meryk.
 
Komentarze (17)
1. Dodane przez Wiesiek, w dniu - 23-02-2017 08:04
Właśnie siedzę na zielonym rynku i jem dużego pączka. Oczywiście z ajerkoniakiem bo procenty jak na Wieśka przystało muszą być. Mniam mniam
2. Dodane przez A., w dniu - 23-02-2017 09:44
A gdzie czepki i rękawice?
3. Dodane przez ja, w dniu - 23-02-2017 10:37
Nad europa unosi sie chmura radioaktywna niewiadomego pochodzenia . Usa wysyla specjalny badawczy samolot . Polska ma najwyzsze stezenie . Tym prosze sie zajac a nie paczkami
4. Dodane przez Gienek, w dniu - 23-02-2017 11:23
Pracowałem w cukierni, piekarni i wiem co tam się dodaje i co tam się dzieje... Nie mówię o mało znanych lokalach a wręcz przeciwnie... Smacznego
5. Dodane przez do 2, w dniu - 23-02-2017 11:42
... pytanie rzędu głupich ?
6. Dodane przez eee, w dniu - 23-02-2017 12:06
to jest gadanie sponsorowane bezsensu
7. Dodane przez Wiesiek, w dniu - 23-02-2017 12:10
Ja sam piekę pączki. Mam przepis od mojej babci. Tak mlaskam, że cały zielony rynek mi zazdrości.
8. Dodane przez Wiesiek, w dniu - 23-02-2017 12:12
a i zapomniałem dodać - pączek musi być z różową marmeladą Pany. Kolor nadzienia dopasowuję zawsze do koloru mojej skóry. Cały zielony rynek mnie zna - tak tak Wiechu to ja !!!
reklama
9. Dodane przez wójt głogowski, w dniu - 23-02-2017 12:18
Kilogram mąki, tuzin żółtek, szklanka cukru, dobre powidła, sporo drożdży i godzina pracy a już nigdy nie będziecie chwalić pączków kupionych, że nie wspomnę o przereklamowanych pączkach od Bliklego czy głogowskich niby pączków. 
Ja usmażyłem, zajadam.
10. Dodane przez Wiesiek, w dniu - 23-02-2017 13:55
nikt w tym mieście mnie nie kojarzy? Głogów spada na psy.. Jestem Wiesiek z zielonego. Wspomnij mnie..
11. Dodane przez Marta, w dniu - 23-02-2017 15:43
Do kom.7 jak możesz podziel się przepisem
12. Dodane przez paralizator cukrowni i cukiern, w dniu - 23-02-2017 17:17
Cukier rafinowaby oraz słodziki to Biała Śmierć. Pogarda dla cukrowników i cukierników...
13. Dodane przez musli, w dniu - 23-02-2017 17:33
właśnie zjadłam piątego pączka, strzelił guzik, podsuwają mi następne, zaraz zwymiotuję!!!
14. Dodane przez bez mlaskania, w dniu - 23-02-2017 20:28
Koszt ok. 35 pączków to 32 zł bez energii. 
Żółtka i 0,25 kg cukru ubijamy w metalowej misce na parze ok. 10 minut. Piszę około bo czas może się różnić (od 9 do nawet 15 minut). Masa musi być puszysta, ale nie należy dopuścić by zgęstniała. Dodajemy kilogram mąki i zagniatamy z rozczynem drożdży (15 dkg drożdży plus ok. pół litra ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki). Dodajemy ok. 25 g spirytusu lub dobrej księżycówki byle miała pow. 75%. Powoli dodajemy 20 dkg roztopionego, ale nie gorącego masła. Może być margaryna choć nie polecam i dalej zagniatamy. Zostawiamy do wyrośnięcia a następnie jak kto lubi formować pączki. Ja dzielę ciasto na trzy części i lekko rozwałkowuję na jakieś dwa centymetry i wycinam szklanką. teraz decyzja - nabijam marmoladę teraz czy po usmażeniu pączków. Jak kto lubi, gdy się spieszę to nabijam po usmażeniu a jak chcę mieć naprawdę piękne to nabijam marmoladą po wycięciu. Miżna też na rozwałkowane ciasto nakładać marmoladę, przykryć drugim ciastem i dopiero wycinać. Każdy ma swój sposób. 
Teraz kolejna decyzja. Smażyć na smalcu, co polecam czy na oleju rzepakowym. jak kto woli. Preferuję smalec bo dziesięć kostek smalcu to koszt zaledwie 9,90. Jaką marmoladę to nie napiszę bo mam swoją tajemniczą i nie jest to różana. Jedno o czym trzeba pamiętać to to, by nie był to dżem a marmolada i to jak najgęstsza. Po usmażeniu można potraktować je lukrem, posypać cukrem i komu co tam jeszcze wpadnie do głowy. Może przepis wydaję się drogi, ale to zaledwie 1 złotówka za pączka i oczywiście jakieś dwie godziny pracy. Przepis ma jakieś sto dwadzieścia lat choć został dostosowany do dzisiejszych warunków. Moja marmolada to cudo nadające się rownież do rewelacyjnych rogalików. Ja wchłonąłem dzisiaj 12 szt. 
wójt głogowski
15. Dodane przez jnh, w dniu - 23-02-2017 20:55
wole upiec swoje , pachnące, z konfiturą śliwkową , którą uwielbiam lub różaną, na 2 litrach świeżego oleju, 5 kostek smalcu, i trochę więcej spirytusu (3,5 kieliszka lub nawet 4), żeby nie piły tłuszczu, grunt to składniki i dobre wyrobienie drożdżowego, wole swoje niż kupne nie wiadomo po ilu dniowym oleju, teraz ludziom sie nie opłaca, pójda , kupią całą palete po 70gr za sztuke i moga jesc, ale na swoje zdrowie.
16. Dodane przez njaw, w dniu - 23-02-2017 20:57
jak recznie robione jak maszyna wyrabia ciasto, a pozniej na pewno zawija pączki.
reklama
17. Dodane przez wójt głogowski, w dniu - 23-02-2017 22:37
Pączków się nie piecze a smaży. Najlepiej smażyć na samym smalcu. Co do spirytusu to ... masz świętą rację jnh, musi być sporo. Najlepszą konfiturą jest mieszana ze śliwek, jabłek i .... Nie, nie zdradzę tego trzeciego składnika a czwartym jest cukier.
 
Napisz komentarzzasady
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji wypowiedzi, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
  • Zabezpieczono reCAPTCHA i ma zastosowanie Polityka prywatności oraz Warunki korzystania z usług Google.
 
Imię:
Komentarz: 
reklama

Dodaj zdjęcia do artykułu zasady
  • Zdjęcia dodawane przez użytkownika muszą dotyczyć tematu artykułu, należy wpisać także do nich komentarz aby uzasadnić ich publikację.
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji zdjęć, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Zdjęcia z komentarzem zawierającym wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Zdjęcia i ich komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
 
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
  • 1 rok temu
  • 5 lat temu
  • 10 lat temu
  • 15 lat temu
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
reklama
reklama
reklama