Niezbędne sprzęty i akcesoriaCo wpływa na ustawność kuchni? |
18.05.2022. Radio Elka | ||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Podział kuchni ze względu na strefy Przede wszystkim, aby usprawnić i ułatwić sobie pracę w kuchni, jak również realnie wpłynąć na jej ustawność, warto podzielić ją na podstawowe strefy. W kuchni najczęściej znajdują się cztery lub pięć stref. Jest to strefa: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania oraz gotowania. Jak łatwo można się domyślić, każda z nich przeznaczona jest do innych celów, każda także w związku z tym powinna być wyposażona w odpowiednie sprzęty i akcesoria. Strefa zapasów jest miejscem, które szczególnie w małych kuchniach scala się ze strefą przechowywania. Jeśli jednak stanowi osobną część pomieszczenia, jest miejscem na takie sprzęty jak lodówka i zamrażarka, a także strefą, w której przechowuje się produkty niewymagające chłodzenia. Strefa ta powinna znajdować się najbliżej wejścia do kuchni, co umożliwi wygodne rozpakowanie zakupów i umieszczanie ich na właściwych miejscach, bez konieczności przechodzenia przez całe pomieszczenie. W strefie przechowywania powinny znaleźć się pojemne szafki, w których trzymane będą garnki, talerze, szklanki oraz wszelkie innego rodzaju naczynia, a także drobne AGD. To część kuchni, która powinna znajdować się między strefą przechowywania, a strefą przygotowywania - w ten sposób upłynnimy proces przyrządzania posiłków, tworząc spójną trasę od lodówki i schowków, poprzez szafki z garnkami, na roboczym blacie kończąc. Obok wspomnianej już strefy przygotowania, na którą składa się blat lub wyspa, powinna znaleźć się strefa gotowania, a więc kuchenka, płyta grzewcza oraz kuchenka mikrofalowa. W ten sposób bezpośrednio po wstępnym przygotowaniu posiłków możemy w kilka sekund umieścić je na palniku lub ruszcie. Nie zapominajmy także o ważnej strefie zmywania, dzięki której utrzymamy odpowiednio porządek w kuchni. Strefa ta powinna znaleźć się przy części przeznaczonej do gotowania lub przygotowywania posiłków. Warto wyposażyć ją w zmywarkę, zlewozmywak, ale także szafkę, w której przechowywane będą środki czystości, zmiotka z szufelką, szmatki i gąbki. Ustawna kuchnia - o czym jeszcze pamiętać? Żeby kuchnia była pomieszczeniem ergonomicznym i ustawnym, powinnyśmy także pamiętać o odpowiednim dopasowaniu jej wyposażenia do posiadanego metrażu, jak również do częstotliwości i sposobu użytkowania pomieszczenia. W bardziej obszernych kuchniach możemy pozwolić sobie na większą swobodę, natomiast w przypadku mniejszego metrażu warto skorzystać z praktycznych, pozwalających oszczędzić miejsce rozwiązań, takich jak piekarniki, zmywarki czy lodówki do zabudowy. Kuchenne urządzenia wpasowane w meblową zabudowę to doskonałe rozwiązanie zarówno w przypadku małych, jak i średnich kuchni. Dzięki niemu możemy zaoszczędzić cenne metry kwadratowe pomieszczenia, jak również zachować spójność jego stylistyki, co także optycznie powiększy przestrzeń kuchni. Żeby uniknąć bałaganu i chaosu, warto także dobrze przemyśleć wybór dodatkowych gadżetów, akcesoriów oraz kuchennych dekoracji. Ozdoby najlepiej jest umieszczać w nieużywanych miejscach pomieszczenia, z kolei akcesoria ograniczyć wyłącznie do tych, które naprawdę nam się przydadzą - w przeciwnym razie będą tylko zajmować cenne miejsce na blacie roboczym, zbierając kurz. Bardzo ważne jest także, aby dbać o porządek w pomieszczeniu i regularną pielęgnację sprzętów. Czysta i uporządkowana przestrzeń zawsze sprawia bowiem wrażenie większej i bardziej ustawnej. |
reklama
reklama
reklama