Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.
Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
wykrywanie botów i nadużyć w usługach
pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
prawo żądania sprostowania danych,
prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
forma pisemna Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno
Informacje dodatkowe Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
- Nie jest łatwo, ale jakoś sobie radzimy – mówią głogowscy restauratorzy. Na razie inflacja i ciągle rosnące ceny nie powodują zamykania lokali. Są nawet tacy, którzy otwierają gastronomiczne biznesy. Przyszłość jednak nie maluje się w różowych barwach.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Rosnące ceny energii i gazu przekładają się na wzrost cen produktów spożywczych, a co za tym idzie także na cenę dań serwowanych w barach, restauracjach i kawiarniach. Jak radzą sobie restauratorzy w trudnych czasach? - Na razie staramy się utrzymywać stałe ceny, jednak nie ukrywamy,
że wkrótce będziemy musieli je podnieść lub ograniczyć menu. Pracujemy nad tym - powiedziała nam Klaudia Łakomska, menedżer kawiarni Słodka.
W podobnej sytuacji są menedżerowie i właściciele innych lokali. Rosnące ceny dań, czy też uboższa karta, mogą spowodować odpływ klientów, których obecnie i tak nie jest przesadnie dużo. Na razie nie chcą jednak myśleć o likwidowaniu swych interesów. Są nawet tacy, którzy otwierają nowe lokale.
- Jakieś obawy zawsze są, ale wierzę, że moje pierogi są dobre i dam sobie radę. Nie powiem, momentami jest ciężko, ale wydaje mi się, że jak restauratorzy serwują dobre jedzenie, to się uchowają. Nie oszukujmy się, wszyscy ludzie jedzą, a w dzisiejszych czasach robią to najczęściej w pośpiechu, więc jak ktoś ma szczere i smaczne jedzenie, to da sobie radę - twierdzi Monika Dobek z pierogarni, która działa od zaledwie tygodnia.
Inflacja, związana z nią drożyzna, wysokie koszty energii nie pozwalają jednak restauratorom patrzeć z optymizmem w przyszłość. Wielu z nich obawia się o swe biznesy. - Ciężka sprawa. Gdzie się nie pójdzie to wszystko drożeje i ciągle wałkowany jest ten sam temat - mówi menedżerka Słodkiej.
1. Dodane przez Piotr, w dniu - 13-10-2022 00:11 Klientów trzeba podzielić na tychco raz kiedyś zamowią bo akurat czasu niemają by przygotować samemu posiłek i na tych co jedzą i stać ich na to by zamawiać codziennie pytanie brzmi czy przy tak dużej konkurencji jest to oplacalne ? Według mnie to ryzykowne ale jak to mówią kto nieryzykuje ten szampana niepije... ale jak walną lockdawnem to zdroworozsądkowe myślenie na nic. A tymczasem trzeba zobaczyć co rządzący chcą wprowadzić czytaj stany alarmowe i zagrożenia i tu już optynizmu niema
2. Dodane przez Konsument, w dniu - 13-10-2022 06:23 Gastronomia w Głogowie zawsze miała kryzys. Beznadziejne jedzenie, obsługa i wystroje lokali. Tak naprawdę wszędzie jednakowe jedzenie, filet z kurczaka , frytki i sałata z marketu pokropiona sosem z proszku. Nie rokuję też nowej pierogarni sukcesu. Ceny zdecydowanie z kosmosu. Obwinianie , że wszystko drożeje to bzdura. Pieróg nie musi kosztować 2 zł, czy nawet więcej. Owszem, dobre produkty kosztują ale bez przesady.
3. Dodane przez Janek, w dniu - 13-10-2022 08:12 Kebab da rade
4. Dodane przez Tom, w dniu - 13-10-2022 09:25 A moze niech zaczna myslec jak na XXi wiek przystalo? Dywersyfikowac przychody. Kursy gotowania na www, sloiki z potrawami do odgrzania w pracy, diety do domu, gotowanie na zamowienie na imprezach jako pokaz. No jest tego troche. Ale trzeba chciec wyjsc z banki restauracji jako lokalu ze stolami.
5. Dodane przez Antypis, w dniu - 13-10-2022 10:59 Nie ma się co dziwić, masa firm będzie się zwijać bo:
- ceny energii - ceny ogrzewania - rosnące haracze państwowe np. ZUS - coraz droższe składniki wywołane inflacją - coraz droższe sprzęty m.in. przez słabą złotówkę
Za wszystko można podziękować pisowi - to oni nas wpędzili w dramatyczną sytuację gospodarczą, a będzie jeszcze gorzej, bo 2023 to rok wyboczy i nie będą chcieli reformować
6. Dodane przez Klient, w dniu - 13-10-2022 11:55 Do kom. 2 - w tej pierogarni o której mówisz pieróg polski (dawniej ruski) kosztuje 1,90 zł (a jest naprawdę spory) mnożąc razy 7 sztuk wychodzi 13,30zł kawałek dalej pierogi ruskie 7 sztuk kosztują 15 zł. Więc nie można mówić ze ceny jak z kosmosu. Ja nowej pierogarni życzę sukcesów bo pierogi nawet lepsze jak u mamy. Polecam !
7. Dodane przez Marek., w dniu - 13-10-2022 12:06 Jeszcze trochę cierpliwość, Tusk i PO w końcu przestana rządzić Polską, oddadzą władzę wściekłym i nadejdzie czas nieznanego dotychczas dobrobytu.
8. Dodane przez iga, w dniu - 13-10-2022 12:48 Niech zamykają . Niesmaczne dania , kiepskie lokale , niemiła obsługa . Jak biznes nie wychodzi to " wina podwyżek " a nie nieudolności właścicieli ?
9. Dodane przez jop, w dniu - 13-10-2022 12:58 Ciekawe że Do Sushi i Tutti Santi nie narzekają na ilości klientów. Dobra kuchnia się zawsze obroni.
reklama
10. Dodane przez Do 2, w dniu - 13-10-2022 15:12 Troche sie nie zgadza, bylo kilka fajnych restauracji, z dobrym jedzeniem. Np. stare pasjami za pierwszego wlasciciela - tam w weekend nigdy nie bylo wolnego stolika. I zgadzam sie z ktoryms z przedmowcow, restauracja trzeba umiec zarzadzac, tego u wielu brak.
11. Dodane przez do 2, w dniu - 13-10-2022 17:18 Otwórz restaurację pokażesz co potrafisz.
12. Dodane przez do kom 11, w dniu - 13-10-2022 19:01 I to jest właśnie komentarz porażka. Nie biorę się za coś na czymś się nie znam. Co innego być klientem a co "restauratorem" od siedmiu boleści. Za kulinaria biorą się wszyscy tylko nie prawdziwi kucharze, czy pasjonaci. I takie są efekty. Najwidoczniej ty juz pokazałeś co potrafisz... Szkoda...
13. Dodane przez ANTEK, w dniu - 13-10-2022 19:37 Do kom 2 masz rację w 100 procentach
14. Dodane przez do 12, w dniu - 13-10-2022 19:57 To jak się nie znasz to nie komentuj bo ty chcesz dobrze zjeść za grosze.
15. Dodane przez do kom 14, w dniu - 13-10-2022 23:31 I tu sie mylisz "mistrzu". Chcę dobrze, smacznie i zdrowo zjeść. Wskaż mi swój lokal, a przekonasz się, że nie przyjdę z groszami. Pod warunkiem, że nie zaserwujesz mi gotowców, mięsa z frytownicy itd. To, co ujawnisz te swoją smaczną i zdrową kuchnię? Czekam... Na obiad dla 2 osób przeznaczam 200 zł, może być?
16. Dodane przez brawo pis, w dniu - 14-10-2022 13:51 Co do Głogowa, nie jest najgorzej, są gorsze miejsca, np. Przemków, gdzie jest pizzeria i dwa bary, do tego nie ma gdzie obejrzeć meczu, aby się spotkać (większość jak coś bierze to na wynos).
Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji wypowiedzi, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy nie będą publikowane.
Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
Zdjęcia dodawane przez użytkownika muszą dotyczyć tematu artykułu, należy wpisać także do nich komentarz aby uzasadnić ich publikację.
Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji zdjęć, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
Zdjęcia z komentarzem zawierającym wulgaryzmy nie będą publikowane.
Zdjęcia i ich komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.