Pyszne pomysły na wykorzystanie agrestu |
02.07.2025. Radio Elka | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Lody agrestowe Jeśli szukasz pomysłu na letni deser, który orzeźwia i zachwyca smakiem - domowe lody agrestowe to strzał w dziesiątkę. Stanowią świetną alternatywę dla sklepowych lodów, zwłaszcza że agrest wspomaga trawienie i jest źródłem witaminy C, potasu i kwasu foliowego, który korzystnie wpływa na układ nerwowy. Wystarczy umyć owoce agrestu, usunąć końcówki i przełożyć do garnka. Zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przecieramy całość przez sitko, aż powstanie syrop i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie w rondelku podgrzewamy mleko i śmietankę. W misce ubijamy żółtka z cukrem i powoli wlewamy gorącą masę mleczną. Wszystko gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Dodajemy mus agrestowy, mieszamy i przelewamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażarki na minimum 4 godziny. Sprawdź szczegóły przepisu na: https://uwielbiam.pl/przepis/lody-agrestowe. Ciasto z budyniem i agrestem Agrest sprawdza się doskonale jako składnik słodkich wypieków. Jednym z najprostszych i najefektowniejszych pomysłów na wykorzystanie agrestu jest ciasto z budyniem. To doskonały wybór na piknik, do kawy albo na leniwe popołudnie z książką. Na początek łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, solą, jajkiem i zimnym masłem. Połowę ciasta wykładamy do tortownicy i chłodzimy w zamrażarce 10 minut, resztę wkładamy do lodówki. Spód podpiekamy 15 minut w 180°C. W tym czasie gotujemy budyń śmietankowy bez cukru. Następnie myjemy agrest i usuwamy szypułki. Na podpieczony spód wylewamy budyń, dodajemy owoce, a z drugiej części ciasta wykrawamy paski i układamy kratkę na wierzchu. Pieczemy 45 minut i studzimy do stężenia budyniu. Dokładne składniki i sposób przygotowania dostępny jest na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-z-budyniem-i-agrestem. Lemoniada agrestowa W upalne dni agrest świetnie sprawdza się jako baza do orzeźwiających napojów. Lemoniada agrestowa to idealny pomysł na szybkie schłodzenie się i dostarczenie organizmowi witamin. Nie jest przesadnie słodka, nie nudzi się po jednym łyku, a do tego świetnie wygląda w szklance z lodem i listkami mięty. To świetny sposób na wykorzystanie dużej ilości agrestu - nawet lekko przejrzałego. Agrest myjemy, usuwamy ogonki i delikatnie podgrzewamy z odrobiną wody, by zmiękł. Następnie rozgniatamy go widelcem lub tłuczkiem i przekładamy do dzbanka. Zalewamy całość zimną wodą i dodajemy cukier i sok z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy całość na 15-20 minut, aby smaki się połączyły. Przelewamy przez sitko, schładzamy w lodówce i podajemy z lodem, plasterkami cytryny i świeżą miętą. Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/lemoniada-agrestowa. Tarta z agrestem i bezą Tarta z agrestem i bezą to deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Kruche ciasto, soczyste owoce i lekko przypieczona beza tworzą razem kompozycję, obok której trudno przejść obojętnie. To deser, który wygląda jak z cukierni i doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje w letnie dni. Zaczynamy od wymieszania mąki, z cukrem pudrem, kakao, masłem i żółtkami na jednolite ciasto. Całość przekładamy na dno formy i chłodzimy przez 30 minut. Następnie pieczemy je przez 15-20 minut w 180°C i studzimy. Galaretkę agrestową rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy agrest i maliny. Schładzamy, przelewamy na spód i odstawiamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie ubijamy białka z solą, dodajemy stopniowo cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Bezę pieczemy 50-60 minut w 150°C i studzimy. Gdy galaretka stężeje, ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem. Wykładamy na galaretkę, a na wierzch kładziemy upieczoną bezę. Gotowe! Szczegóły przepisu dostępne są na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-z-agrestem-i-beza. Podsumowanie Agrest to owoc z ogromnym kulinarnym potencjałem. Można z niego zrobić nie tylko kompot czy dżem, ale też orzeźwiającą lemoniadę, domowe lody, klasyczne ciasto z budyniem albo wykwintną tartę z bezą. Warto po niego sięgać, zwłaszcza w sezonie - jest dostępny, tani i bardzo zdrowy. Nie bój się eksperymentować. Agrest świetnie komponuje się z wanilią, cytryną, miętą, a nawet imbirem. A jeśli raz go pokochasz - będzie gościł w twojej kuchni co roku. Smacznego lata!
reklama
|
reklama
reklama
reklama