Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
3
Lipca 2025
Czwartek
Imieniny obchodzą:
Anatol, Jacek, Leon,
Otto
Do końca roku 181 dni.
Start arrow Reklama arrow Pyszne pomysły na wykorzystanie agrestu

Pyszne pomysły na wykorzystanie agrestu

02.07.2025. Radio Elka

ARTYKUŁ SPONSOROWANY. Agrest to owoc o szerokim zastosowaniu w kuchni - sprawdza się w deserach, sosach, wypiekach, a nawet daniach głównych. Jest też niezastąpionym składnikiem w przygotowywaniu domowych przetworów - od dżemu agrestowego, przez galaretki, aż po orzeźwiające napoje. Poniżej zebraliśmy pyszne przepisy z agrestem, które sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60

Lody agrestowe

Jeśli szukasz pomysłu na letni deser, który orzeźwia i zachwyca smakiem - domowe lody agrestowe to strzał w dziesiątkę. Stanowią świetną alternatywę dla sklepowych lodów, zwłaszcza że agrest wspomaga trawienie i jest źródłem witaminy C, potasu i kwasu foliowego, który korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Wystarczy umyć owoce agrestu, usunąć końcówki i przełożyć do garnka. Zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przecieramy całość przez sitko, aż powstanie syrop i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie w rondelku podgrzewamy mleko i śmietankę. W misce ubijamy żółtka z cukrem i powoli wlewamy gorącą masę mleczną. Wszystko gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Dodajemy mus agrestowy, mieszamy i przelewamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażarki na minimum 4 godziny.

Sprawdź szczegóły przepisu na: https://uwielbiam.pl/przepis/lody-agrestowe.

Ciasto z budyniem i agrestem

Agrest sprawdza się doskonale jako składnik słodkich wypieków. Jednym z najprostszych i najefektowniejszych pomysłów na wykorzystanie agrestu jest ciasto z budyniem. To doskonały wybór na piknik, do kawy albo na leniwe popołudnie z książką.

Na początek łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, solą, jajkiem i zimnym masłem. Połowę ciasta wykładamy do tortownicy i chłodzimy w zamrażarce 10 minut, resztę wkładamy do lodówki. Spód podpiekamy 15 minut w 180°C. W tym czasie gotujemy budyń śmietankowy bez cukru. Następnie myjemy agrest i usuwamy szypułki. Na podpieczony spód wylewamy budyń, dodajemy owoce, a z drugiej części ciasta wykrawamy paski i układamy kratkę na wierzchu. Pieczemy 45 minut i studzimy do stężenia budyniu.

Dokładne składniki i sposób przygotowania dostępny jest na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-z-budyniem-i-agrestem.

Lemoniada agrestowa

W upalne dni agrest świetnie sprawdza się jako baza do orzeźwiających napojów. Lemoniada agrestowa to idealny pomysł na szybkie schłodzenie się i dostarczenie organizmowi witamin. Nie jest przesadnie słodka, nie nudzi się po jednym łyku, a do tego świetnie wygląda w szklance z lodem i listkami mięty. To świetny sposób na wykorzystanie dużej ilości agrestu - nawet lekko przejrzałego.

Agrest myjemy, usuwamy ogonki i delikatnie podgrzewamy z odrobiną wody, by zmiękł. Następnie rozgniatamy go widelcem lub tłuczkiem i przekładamy do dzbanka. Zalewamy całość zimną wodą i dodajemy cukier i sok z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy całość na 15-20 minut, aby smaki się połączyły. Przelewamy przez sitko, schładzamy w lodówce i podajemy z lodem, plasterkami cytryny i świeżą miętą.

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/lemoniada-agrestowa.

Tarta z agrestem i bezą

Tarta z agrestem i bezą to deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Kruche ciasto, soczyste owoce i lekko przypieczona beza tworzą razem kompozycję, obok której trudno przejść obojętnie. To deser, który wygląda jak z cukierni i doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje w letnie dni.

Zaczynamy od wymieszania mąki, z cukrem pudrem, kakao, masłem i żółtkami na jednolite ciasto. Całość przekładamy na dno formy i chłodzimy przez 30 minut. Następnie pieczemy je przez 15-20 minut w 180°C i studzimy. Galaretkę agrestową rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy agrest i maliny. Schładzamy, przelewamy na spód i odstawiamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie ubijamy białka z solą, dodajemy stopniowo cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Bezę pieczemy 50-60 minut w 150°C i studzimy. Gdy galaretka stężeje, ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem. Wykładamy na galaretkę, a na wierzch kładziemy upieczoną bezę. Gotowe!

Szczegóły przepisu dostępne są na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-z-agrestem-i-beza.

Podsumowanie

Agrest to owoc z ogromnym kulinarnym potencjałem. Można z niego zrobić nie tylko kompot czy dżem, ale też orzeźwiającą lemoniadę, domowe lody, klasyczne ciasto z budyniem albo wykwintną tartę z bezą. Warto po niego sięgać, zwłaszcza w sezonie - jest dostępny, tani i bardzo zdrowy.

Nie bój się eksperymentować. Agrest świetnie komponuje się z wanilią, cytryną, miętą, a nawet imbirem. A jeśli raz go pokochasz - będzie gościł w twojej kuchni co roku. Smacznego lata!
 
Napisz komentarzzasady
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji wypowiedzi, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
  • Zabezpieczono reCAPTCHA i ma zastosowanie Polityka prywatności oraz Warunki korzystania z usług Google.
 
Imię:
Komentarz: 
reklama

Dodaj zdjęcia do artykułu zasady
  • Zdjęcia dodawane przez użytkownika muszą dotyczyć tematu artykułu, należy wpisać także do nich komentarz aby uzasadnić ich publikację.
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji zdjęć, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Zdjęcia z komentarzem zawierającym wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Zdjęcia i ich komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
 
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
reklama
reklama
robust