Trzecie miejsce dla młodych mistrzyń smakuGnocchi, żurawina i wielkie emocje |
| 10.12.2025. Radio Elka, Iwona Mierzwiak | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 - W konkursie bierzemy udział co roku. W tym roku zgłosiliśmy trzy zespoły i wszystkie trzy dostały się do finału we Wrocławiu - podkreśla opiekunka młodych kucharzy, Anna Nowakowska z Zespołu Szkół nr 2 w Lubinie. - Jedna z drużyn zajęła trzecie miejsce. To właśnie Zuzia i Nikola. Podczas gali finałowej otrzymały czek na 800 zł oraz gratulacje od szanownego jury. Jak przyznają laureatki, droga do sukcesu zaczęła się od intensywnych przygotowań. - Na początku były warsztaty, przygotowałyśmy tam nasze danie, a szef Mateusz z hotelu doradzał nam, co można jeszcze dopracować, poprawić w ułożeniu albo zmienić - opowiadają Zuzanna i Nikola. Ich popisowe danie to prawdziwy festiwal jesiennych smaków. - Zrobiłyśmy dyniowe gnocchi, polędwica wieprzowa z rozmarynem i czosnkiem, sos żurawinowo-rozmarynowy oraz brukselka zapiekana w sezamie. Stres był ogromny, ale poradziłyśmy sobie świetnie. Wszystko wyszło dokładnie tak, jak chciałyśmy - dodają z dumą. Udział młodzieży w konkursie nie byłby możliwy bez wsparcia Stowarzyszenia Rozwoju Edukacji „Lepsza Przyszłość”, które finansowało przygotowania, warsztaty, pobyt w hotelu oraz udział w gali finałowej.
reklama
| ||||||||||||||
reklama
reklama
reklama

















667 70 70 60


