Jaką Wigilię przygotowują mieszkańcy regionu?Tradycja na talerzu |
| 24.12.2025. Radio Elka, Iwona Mierzwiak | ||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 - No coś z makiem, bo przede wszystkim Boże Narodzenie to jest mak - kutia, pierożki oczywiście, barszcz, uszka, to jest podstawa. Tego nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole - mówiła nam pani Halina z Krzeczyna Wielkiego. - Karpie, kompot z suszu też jest bardzo ważny. Przede wszystkim miłości i prezentów. - Barszczyk, barszczyk, bo to trzeba zasiąść 3-4 tygodnie przed świętami, żeby zrobić sobie zakwas z buraków - dodaje mieszkaniec Chróstnika. - Barszczyk z uszkami, nie może zabraknąć karpia smażonego, pierożków z ziemniakami, z kapustą i grzybami, krokietów z kapustą i grzybami leśnymi. No i ciasta do tego jeszcze i swoje wędlinki - wylicza pani Danusia z Krzeczyna Wielkiego. - A u nas tradycyjnie robimy pierogi, uszka, barszczyk, karpia. No i przede wszystkim bliscy są najważniejsi - dodaje Lidia z Polkowic. Warto dodać, że święta Bożego Narodzenia to jedne z najpiękniejszych świąt chrześcijańskich, a zarazem najbardziej rodzinny okres w całym roku, obfitujący w typowo polskie tradycje i zwyczaje.
reklama
reklama
| ||||||||||||||||||
reklama
reklama
reklama
















667 70 70 60


