Karp był bezkonkurencyjnyKarp był bezkonkurencyjny |
17.12.2008. Radio Elka, Piotr Krażewski | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Krystyna Tyrcz w imieniu Koła Gospodyń Wiejskich z Księginic zgłosiła do konkursu dwa rodzaje gołąbków. - To są specjalne wigilijne oparte na recepturze mojej babci, mamy a teraz moje i w sumie już córki bo ona też przygotowuje. Jaka zatem jest receptura na świąteczne gołąbki? - Kapusta w główce kiszona. Zawijamy całość w jej liście. W środku kasza gryczana, starte ziemniaki, przysmażana cebulka. Do tego koniecznie grzybki suszone, przyprawy, a całość polana grzybkowym sosikiem. Koło Gospodyń Wiejskich Lejdis ze Składowic, na wigilijny stół zaproponowało - rybkę z papryką w sosie marchewkowym po Zaleśku. Ołatki grzybowe czyli grzybki smażone w całości, namoczone w mleku z bułką tartą i opiekane z jajeczkiem - mówi Iwona Balewicz ze Składowic. - Do tego saszetki z kapusta i grzybami do barszczu i słodki koszyk. Przybyłym gościom nie pozostało nic innego jak podziwiać i koniecznie spróbować. Świąteczne stoły kusiły nie tylko przybraniem, ale i potrawami. Wszystkie nawiązywały do świąt Bożego Narodzenia. Komisja miała twardy orzech do zgryzienia. Wszystko było niezwykle smaczne. Nie mniej Przedstawiciele Pol-Miedź Transu, który patronował konkursowi oraz skarbnik i sekretarz gminy Lubin dokonali wyboru. Poza trzema nagrodami wyróżniono również kulebiak syberyjski - przygotowany przez gospodynie z Kłopotowa, gołąbki w sosie grzybowym - gospodyń ze Składowic, a także przygotowaną przez mieszkanki Niemstowa kapustę z fasolą. Nagroda specjalna przypadła Alinie Majewskiej ze Szklar Górnych za "Śledź Alinki". Była to druga edycja konkursu Gminnego Ośrodka Kultury w Księginicach promująca tradycje świąteczne. Niektórzy dociekali co decydowało o takim a nie innym wyborze. Pytany o to dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Księginicach Paweł Haliniak odparł jednak bez wahania - trudno odpowiedzieć, dlaczego jury tak a nie inaczej decyduje. Bywa jednak że i Adam Małysz wygrywał ze 40 razy i nikt nie wątpił w jego umiejętności. Myślę,że tu jest bardzo podobna sytuacja. Wygrywają ci, którzy przygotowują smaczne potrawy, które są ciekawie podane. Haliniak uważa, że świąteczne tradycje nie zanikają. Stwierdza jednak - trzeba je kultywować i promować, a przy okazji chronić, aby nie zaginęły między sklepowymi półkami Reala czy Tesco. (pit)
reklama
|
reklama
reklama
reklama