Pierogi i kapusta na piedestalePierogi i kapusta na piedestale |
21.09.2009. Radio Elka, Piotr Krażewski | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Degustacje potraw przygotowanych przez wiejskie gospodynie z podlubińskich miejscowości trwały kilka godzin. Potrawy cieszyły zarówno oko jak i podniebienie. W czasie występów artystycznych odbywały się konkursy w ramach „Grand Prix”. W konkurencjach na największy pieróg, największą kapustę, rzut pierogiem do celu, rzut kapustą do kosza, najsmaczniejszą potrawa z kapusty i najpiękniejsze stoisko przyznawano kolejne punkty. Zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich z Księginic. - Stoiska były bardzo ciekawe, fajnie przygotowane. Było zielono od kapusty i pierogowo od pierogów. Święto było sukcesem miejscowych gospodyń. Pokazały na co je stać i zdobyły najcenniejsze nagrody wraz z Pucharem i Grand Prix - mówi Paweł Haliniak, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Księginicach. Drugie Miejsce przypadło Krzeczynowi Małemu, a kolejne zajęły Składowice. Haliniak nie ukrywał, że trudno było oceniać poszczególne potrawy, bo wszystkie były znakomite. Jury wyboru musiał jednak dokonać. - Osobiście jestem tradycjonalistą i najbardziej smakował mi bigos z borowikami i prawdziwy bigos myśliwski. Degustacjom potraw towarzyszyły występy zespołów „Lubin” i „Iskra” z Krzeczyna Wielkiego, „Koniczynek” z Miłoradzic, „Swojskiej Nutki” z Bukownej, „Hosadyny od Lubina”, czy „Roztoki” z Rudnej a także „Srebrnej Nutki” z Polkowic. Współorganizatorem przeglądu zespołów i gospodarzem była „Jarzębina” z Księginic. Na imprezie obchodzono również jubileusz zespołu Lejdis ze Składowic Dodatkową atrakcją była prezentacja Lubińskiego Stowarzyszenie Twórców Kultury, które do Księginic przywiozło kolekcję obrazów wykonanych w różnych technikach. Były też wyroby miejscowych pszczelarzy (pit)
reklama
|
reklama
reklama
reklama