Żeby nie kupić jaja w workuŻeby nie kupić jaja w worku |
29.03.2010. Radio Elka, Monika Kaczmarska-Banaszak | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: Służby inspekcji sanitarnej od dawna kontrolują bezpieczeństwo żywności nie tylko w sklepach i na targowiskach, ale też na giełdzie. Janina Szelągowska, dyrektorka lubińskiego Sanepidu przestrzega, żeby szczególnie![]() przyjrzeć się produktom mięsnym i jajkom: - A jeżeli ktoś sam stosuje jaja do różnych produktów, to należy je bardzo starannie myć, dezynfekować przed użyciem, a najlepiej poddać obróbce termicznej, bo wtedy mamy gwarancję, że żadne bakterie, a szczególnie te z rodzaju salmonella, nie znajdą się w produkcie. Uważajmy, żeby nie dać się złapać na cenową promocję, która przed świętami często oznacza krótki termin przydatności - w ten sposób sklepy w szybki sposób chcą "wypchnąć" zalegający towar. Lepiej też kupować owoce luzem niż w zbiorczych opakowaniach, bo wtedy sami możemy je wybrać. Janina Szelągowska przyznaje, że rynek produktów spożywczych jest w miarę ustabilizowany: - Utrzymują się określone standardy, chociaż zdarzają się jakieś uchybienia, ale w okresie przedświątecznym takich rażących przypadków nie wykryliśmy. (mon)
reklama
|
reklama
reklama
reklama