Chocianów jagodą płynącyChocianów jagodą płynący |
03.07.2010. Radio Elka, Mateusz Kowalski | ||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Najwięcej było wypieków - ciasta kruche, ucierane, biszkoptowe, francuskie i torty. Wszystko z jagodami. Były też dania bardziej obiadowe - pampuchy na parze z sosem jagodowym, racuchy i pierogi z jagodami. - U siebie mamy na przykład pieczony schab z sosem jagodowo-chrzanowym oraz pierś z kurczaka z sosem jagodowo-czosnkowym. Mężczyznom natomiast najbardziej smakuje jednak nalewka z jagód - mówi Bronisława Chudzińska z Chocianowca. Wszystkie stoiska, na których można było spróbować jagodowych smakołyków, były oceniane przez jurorów. W tym gronie był między innymi burmistrz Chocianowa Franciszek Skibicki. - Cieszę się, że w tym roku udało nam się stworzyć fantastyczną atmosferę i przygotować tak wiele wspaniałych stoisk. Ja mam swoje ulubione potrawy z jagód, ale z racji że jestem jurorem, to nie mogę tego zdradzić. Przyznam jednak, że na każdym stoisku gospodynie zaczynają prezentację od nalewki, której muszę zawsze trochę spróbować - przyznaje burmistrz. Nie zabrakło też strawy dla ducha. Na scenie zaprezentowało się kilka zespołów folklorystycznych z całego świata, które biorą udział w festiwalu „Świat pod Kyczerą”. Był też kabaret Smak Mamrota, a na deser wystąpił Norbi. (mat)
reklama
|
reklama
reklama
reklama