Stawiamy na tradycjęStawiamy na tradycję |
23.04.2011. Radio Elka, Leszek Wspaniały | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Święta przy rodzinnym stole zastawionym tradycyjnymi specjałami - tak wyobrażają sobie najbliższe dni mieszkańcy naszego regionu. - Musi się tam znaleźć jajko, żurek i szyneczka - mówią. Świąteczny żurek to nie lada wyzwanie nawet dla wyśmienitej kucharki. - Niezbędny jest wywar z białej kiełbasy, na którym trzeba ugotować warzywa - wymienia zapytana przez nas gospodyni - później dodaje się zakwas i trochę boczku. Większość osób potrawy na świąteczny stół przygotuje samodzielnie. - W święta musimy poczuć tradycyjne smaki, na które czekamy cały rok i dlatego korzystam ze sprawdzonych receptur, choć przygotowanie takich dań zabiera sporo czasu - dodaje. Po konkretach przychodzi także czas na słodkości. Wielkanocne stoły zapełnią zatem serniki, mazurki i babki. - Sernik najlepiej upiec bez spodu - radzi - potrzebny jest dobry ser, margaryna, cukier i jajka, trochę lukru na wierzchu. Sporo trudności sprawia upieczenie mazurka. - To skomplikowane i drogie ciasto, bo robimy je na maśle i z dużą ilością dodatków, ale smak rekompensuje wszystkie trudy - dodaje. Z uwagi na skomplikowaną recepturę nieliczne osoby zdecydują się na samodzielne pieczenie mazurka. Pozostali kupią gotowy specjał w cukierni. Tradycyjnie spędzi święta prawie każdy, choć są osoby, które chcą nieco odbiec od wielkanocnego zwyczaju. - Rano spotkamy się na śniadanku z naszą rodzinką - podkreśla młoda dziewczyna - a po południu dobrze wybrać się gdzieś z przyjaciółmi. Według coraz większej liczby osób, to okazja do odreagowania po trudach przedświątecznych przygotowań, ale póki co, większość osób decyduje się jednak na kultywowanie tradycji. (kas)
reklama
|
reklama
reklama
reklama