Sanepid bada warzywa, paniki nie maSanepid bada warzywa, paniki nie ma |
01.06.2011. Radio Elka, Tomek Jóźwiak | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Legniccy inspektorzy pojawiają się na miejskich bazarach i pobierają próbki ze sprzedawanych tam głównie warzyw. Pod lupę brane są przede wszystkim pomidory, sałata i ogórki. Inspektorzy sprawdzają nie tylko jakość oferowanych warzyw, ale także źródło ich pochodzenia. Rzeczniczka legnickiego sanepidu, Małgorzata Stawiska - Lichota tłumaczy, że to rutynowa kontrola przeprowadzana zawsze o tym czasie przed rozpoczęciem sezonu wakacyjnego. - Tak zawsze robimy przed sezonem letnim. Nie ma to żadnego związku ze śmiertelnymi przypadkami zatrutych warzyw sprowadzonych z Hiszpanii. Służby sanitarne uspokajają, że po tym, co stało się w Niemczech nie ma powodów do paniki. Inspektorzy przypominają o zachowaniu podstawowych zasad higieny podczas spożywania warzyw i owoców. Dla przypomnienia, w niektórych warzywach importowanych z Hiszpanii stwierdzono obecność groźnego szczepu bakterii coli. Po zjedzeniu zatrutych produktów w Niemczech zmarło już czternaście osób. (tom)
reklama
|
reklama
reklama
reklama