Kultywowali tradycjeKultywowali tradycje |
25.12.2011. Radio Elka, Iwona Adamczak | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Podczas imprezy tradycyjnie można było poznać smak świątecznych potraw. Panie działające w KGW na terenie całego województwa przygotowały w sumie dwadzieścia sześć stołów wigilijnych. Każdy z odwiedzających miał możliwość degustacji specjałów kuchni polskiej oraz uzyskania przepisu na ich przygotowanie. Stoły uginały się pod ciężarem świątecznych potraw. Królował barszcz wigilijny z uszkami, ale pojawiły się też potrawy ze śledzi, karp w galarecie, sałatki i pierogi nadziewane rozmaitymi farszami. Powiat głogowski i gminę Kotla oprócz zespołu Wrzos i pań z Koła Gospodyń Wiejskich reprezentowała radna Czesława Kozłowska i przewodnicząca Rady Gminy Kotla Halina Przybylska. - Mieliśmy pięknie udekorowane stoisko, a nasze panie przygotowały chyba najsmaczniejsze potrawy na wigilijny stół. Trzeba też wspomnieć, ze dzielnie wspierały nas dzieci i opiekunka koła kulinarnego działającego przy Szkole Podstawowej nr 12 w Głogowie - mówi Czesława Kozłowska. Organizatorami spotkania byli Urząd Marszałkowski i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.(ada) ![]()
reklama
|
reklama
reklama
reklama