Łosoś lub filet z indyka zrobią wrażenieŁosoś lub filet z indyka zrobią wrażenie |
31.12.2011. Radio Elka, Leszek Wspaniały | ||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() - Proponuję pieczonego łososia. Wystarczy taką rybę najpierw zamarynować w winie i przyprawach, a potem piec w piekarniku w około 200 stopniach przez 10 minut. Do dekoracji nadają się limonki i cytryny lub ewentualnie bukiet sałat, których mnóstwo jest teraz w sklepach - radzi kucharz. Do takiej ryby najlepiej nadają się bagietki lub inne białe pieczywo. Jeśli ktoś nie przepada za rybami, mistrz kuchni proponuje filety z kurczaka lub indyka. - Przygotowujemy go w podobny sposób. Marynujemy go najpierw w oliwie i przyprawach, a potem pieczemy przez kwadrans w piecu. Do tego bukiet sałat, co jest podstawą wielu dań - tłumaczy D. Brodziak. Noc sylwestrowa jest długa, więc trzeba też pomyśleć o przekąskach. Tu wciąż nieśmiertelny jest śledzik. - Jednak zamiast podawać go tradycyjnie z cebulką, można przygotować pomidorową salsę. Wystarczy obrane ze skorki pomidory pokroić w kostkę, do tego oliwa, sól i pieprz oraz czosnek. Ze śledzikiem komponuje się to wspaniale - radzi kucharz. Ostatnim elementem imprezowego menu są trunki. - Najlepiej do takich dań podać wytrawne białe wina. Wszystko jednak zależy od gustu. Niczego nie można narzucić. Każdy powinien wedle uznania pić to, na co ma ochotę - przyznaje szef kuchni. Tym sposobem szybko i dość tanio możemy mieć wykwintne menu na noc sylwestrową. - To wszystko nie tylko dobrze smakuje i wygląda, ale też jest do tego dietetyczne - podkreśla D. Brodziak. (mat)
reklama
|
reklama
reklama
reklama