Łosoś lub filet z indyka zrobią wrażenieŁosoś lub filet z indyka zrobią wrażenie |
| 31.12.2011. Radio Elka, Leszek Wspaniały | ||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60- Proponuję pieczonego łososia. Wystarczy taką rybę najpierw zamarynować w winie i przyprawach, a potem piec w piekarniku w około 200 stopniach przez 10 minut. Do dekoracji nadają się limonki i cytryny lub ewentualnie bukiet sałat, których mnóstwo jest teraz w sklepach - radzi kucharz. Do takiej ryby najlepiej nadają się bagietki lub inne białe pieczywo. Jeśli ktoś nie przepada za rybami, mistrz kuchni proponuje filety z kurczaka lub indyka. - Przygotowujemy go w podobny sposób. Marynujemy go najpierw w oliwie i przyprawach, a potem pieczemy przez kwadrans w piecu. Do tego bukiet sałat, co jest podstawą wielu dań - tłumaczy D. Brodziak. Noc sylwestrowa jest długa, więc trzeba też pomyśleć o przekąskach. Tu wciąż nieśmiertelny jest śledzik. - Jednak zamiast podawać go tradycyjnie z cebulką, można przygotować pomidorową salsę. Wystarczy obrane ze skorki pomidory pokroić w kostkę, do tego oliwa, sól i pieprz oraz czosnek. Ze śledzikiem komponuje się to wspaniale - radzi kucharz. Ostatnim elementem imprezowego menu są trunki. - Najlepiej do takich dań podać wytrawne białe wina. Wszystko jednak zależy od gustu. Niczego nie można narzucić. Każdy powinien wedle uznania pić to, na co ma ochotę - przyznaje szef kuchni. Tym sposobem szybko i dość tanio możemy mieć wykwintne menu na noc sylwestrową. - To wszystko nie tylko dobrze smakuje i wygląda, ale też jest do tego dietetyczne - podkreśla D. Brodziak. (mat)
reklama
reklama
| ||||||||||||||||||
reklama
reklama
reklama















Sylwestrowa impreza nie może obejść się bez wyjątkowego jedzenia. Co jednak zrobić, by nie kosztowało nas majątek, a jednocześnie było smaczne i elegancko wyglądało? No i przede wszystkim, by się przy takim gotowaniu nie napracować? Dariusz Brodziak, zastępca szefa kuchni Hotelu Qubus Głogów, proponuje naszym słuchaczom pełne menu, które na pewno zrobi wrażenie na imprezowych gościach.
667 70 70 60

hihihihi
