Złote pączki z Ekonoma |
15.02.2012. Radio Elka, Mateusz Kowalski | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Zrobione przez nich pączki najbardziej zachwyciły jurorów. Komisja przyznała jednak, że wybór nie był łatwy. Trudno było zdecydować, które smakołyki zasłużyły na tytuł „Złotego pączka”. - Musiały być pulchne i mięciutkie. Nie mogły być też nasiąknięte tłuszczem. Liczył się też kształt, dekoracja i sposób podania. Najważniejszy był jednak smak - wyjaśnia Małgorzata Długosz. Pączki rzeczywiście były bardzo różne. Jedne posypane cukrem pudrem lub kolorowymi cukierkami, inne z lukrem i czekoladą. Także nadzienia były bardzo różne. - Przepis wzięliśmy z gazety. Nieco go tylko zmodyfikowaliśmy. Nadzienie było z marmolady, udekorowany został kolorową posypką, lukrem i czekoladą - mówili o swoim dziele Ewelina Socha i Artur Zagroda. - Mężczyźni rzeczywiście dobrze gotują, bo jest nas trzech wygranych. My się trochę męczyliśmy z tymi pączkami. Okazało się, że daliśmy za mało drożdży, ale szybko to naprawiliśmy. My zrobiliśmy tradycyjne pączki z nadzieniem różanym i posypane skórką pomarańczową. Przepis mamy od mamy, bo takie są najlepsze - mówili Michał Klecha i Bartłomiej Serdeń. Według zwycięskich przepisów w czwartek będą wykonywane wszystkie pączki w szkolnej stołówce. Będzie mógł je kupić każdy. Pieniądze ze sprzedaży smakołyków zostaną przekazane na cele charytatywne. (mat)
reklama
|
reklama
reklama
reklama