Najlepsze produkty z Kotli |
09.05.2012. Radio Elka, Iwona Adamczak | ||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Impreza odbyła się w czasie wydłużonego weekendu w Sławie. Przedstawiciele Kotli wrócili z tego konkursu z szeregiem nagród i wyróżnień. Panie dominowały przede wszystkim w kategorii „Napoje regionalne”. Zwyciężyła Henryka Tomczyk z Chociemyśli i przygotowany przez nią trunek - nalewka z wiśni. Na drugim miejscu uplasowała się wiśniówka Agnieszki Krupy z Kozich Dołów. Trzecia była Janina Rudnicka z Grochowic z niecodziennym likierem z mniszka. Wyróżnienie w tej samej kategorii otrzymała Krystyna Jańczak z Grochowic za wino aroniowe. Koło Gospodyń Wiejskich z Chociemyśli doceniono w kategorii „Produkty spożywcze”, za królika w czerwonym winie. Panie z gminy popisywały się też swoimi umiejętnościami cukierniczymi. W „Domowych wypiekach” brylowały Gizela Nowogońska z Grochowic, II miejsce za kaszę jaglaną ze śliwkami, oraz Franciszka Dębińska z Kozich Dołów, III miejsce za ciasto marchewkowe. Wyróżnienie odebrała zaś Sylwia Helwig-Jasiowicz z Kozich Dołów za swój piernik babuni. W kategorii „Przetwory domowe” furorę zrobiła swojska kiełbasa w wekach przygotowana przez Helenę Półcienniczak z Chociemyśli, której przyznano II miejsce. Wyjątkowym zainteresowaniem cieszyły się też nasiona czosnku w marynacie octowej, przygotowane przez Jolantę Król z Grochowic. Jury przyznało im trzecią lokatę. Dodatkowo wyróżnienia otrzymały Agnieszka Krupa za ogórki w zalewie musztardowej i Janina Rudnica za czosnek w winie. Przysłowiową wisienką na torcie było uznanie stoiska wystawców z gminy Kotla za najpiękniejsze. Zgodnie z regulaminem konkursu zwycięskie produkty będą promowane jako oryginalne, regionalne produkty kulinarne.(ada)
reklama
reklama
|
reklama
reklama
reklama