Grillowanie - czy oby na pewno bezpieczne? |
| 08.08.2013. Radio Elka, Marcin Hałusek | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: Myśląc o zdrowym grillowaniu ograniczamy się często do ekologicznych naczyń i przekonania, że pozbywając się tłuszczu z pożywienia, załatwiamy sprawę. Tymczasem równie ważne jest czym rozpalamy, na czym grillujemy i czym czyścimy nasze grille. - Stosuje się różne chemiczne podpałki, które są mało związane z ekologią. Natomiast jest w Polsce na rynku podpałka 667 70 70 60 ekologiczna zrobiona z drewna, nasączona parafiną pełna związków żywicznych i to jest naturalnym, ekologicznym podpalaczem do grilli. Drugim bardzo istotnym elementem jest brykiet i węgiel drzewny. Kupujemy je też z różnych źródeł. Mało kto zastanawia się, że z terenów mało ekologicznych ten brykiet i wypalany węgiel jest taki sobie. Mamy w Polsce piękne góry, a najwięcej węgla wypala się w Beskidach i tego produktu szukajmy na rynku, bo jest on naprawdę ekologiczny, czysty od związków chemicznych i ciężkich metali - doradza Leszek Korolewicz z Centrum Ogrodniczego Agawa w Lubinie. Równie ważnym elementem zdrowego grillowania, jak podpałka czy brykiet, jest sam grill. Nierzadko decydujemy się na zakup sprzętu najtańszego, wyprodukowanego na wschodzie, zbudowanego z nieokreślonej blachy, która pod wpływem wysokiej temperatury może wydzielać różne substancje. Te zaś dostają się do grillowanej żywności. - Bardzo ważnym elementem jest chemia używana później do czyszczenia grilli. Musimy się nad tym zastanowić i nie używać tych agresywnych środków, które szybko i ładnie wyczyszczą a potem przy następnym użyciu bardzo nam zaszkodzą - przestrzega Leszek Korolewicz. Odpowiedni dobór całego sprzętu może być bezpieczniejszy nie tylko dla nas samych, ale i dla środowiska. Mniej chemii, mniej plastikowych naczyń, więcej naturalnego asortymentu, a grillowane posiłki zaczną być faktycznie zdrowsze i bardziej ekologiczne. (mm)
reklama
| ||||||||||||||
reklama
reklama
reklama















Sztuka grillowania nie jest taka prosta, jakby się wydawało. Grillowanie na byle jakim grillu może być groźne dla organizmu. Równie niebezpieczny okazuje się brykiet niewiadomego pochodzenia.
667 70 70 60


