Ogórek w syropie królem stołu |
09.09.2013. Radio Elka, Tomek Jóźwiak | ||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Przy każdej okazji gminnych konkursów kulinarnych organizowanych z okazji świąt Bożego Narodzenia lub Wielkiej Nocy, potrawy pani Haliny wygrywają niemal zawsze. Dość wspomnieć, że w 2009r. jej musztarda z gruszek zdobyła "Perłę" na międzynarodowych targach Polagra w Poznaniu. Teraz postawiła na ogórki na słodko, którymi zajadano się podczas dolnośląskiego konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów". Jury było pod takim wrażeniem, że "Ogórkom Babci Hani" jednogłośnie przyznano pierwszą nagrodę. - To jest produkt bardzo łatwy, szybki do zrobienia i myślę, że bardzo smaczny. Potrzebujemy ogórki już przerośnięte, jak najstarsze, już żółte. Obieramy, wyrzucamy niepotrzebne części ze środka, kroimy w drobne paseczki, wrzucić do garnka, wlać ocetu, wrzucić cukier, przyprawy, cynamon, goździki. Najlepiej gotować je dwa, trzy dni, wtedy osiągnie się najlepszy smak - zdradza Halina Przystupa. ![]() Halina Przystupa z nagrodą od władz gminy wiejskiej Lubin. (Fot. Tomasz Jóźwiak ) Halina Przystupa do prawdziwa gospodyni. Sama przyznaje, że bez kuchni żyć nie może. - Ja lubię gotować, sama często wyszukuję stare przepisy i próbuję je na nowo przyrządzać. Lubię sama kombinować, żeby z niczego wyszło coś dobrego. Nie mam swojej ulubionej potrawy, mój mąż musiałby się wypowiedzieć, co jemu najbardziej smakuje - mówi pani Halina. Za swoje ogórki w syropie Halina Przystupa została też nagrodzona przez władze gminy wiejskiej podczas ostatnich dożynek sołeckich w Oborze. (tom)
reklama
|
reklama
reklama
reklama