Powalczą o mistrzowskie laury |
| 02.05.2014. Radio Elka, Mateusz Kowalski | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Chociaż do mistrzostw jest jeszcze ponad miesiąc, kucharze już szlifują formę i dopieszczają grillowe przepisy. - Szykujemy się na kuchnię amerykańską. Przygotowujemy duże elementy mięsa, do tego sos, przyprawy i wysoka temperatura. Z reguły kuchnia amerykańska kojarzy nam się z hamburgerami, więc postanowiliśmy to trochę zmienić. My zaprezentujemy potrawy ze stanu Tennessee - mówi Mariusz Tkaczyk, szef kuchni hotelowej sieci. Zawody odbywać się będą w siedmiu kategoriach: drobiu, żeberek, wołowiny, wieprzowiny, ryb oraz deseru i potraw danego kraju. Wszystkie będą osobno punktowane przez jury. Wygra ta drużyna, która uzbiera najwięcej punktów. Każdy z kucharzy będzie odpowiadał za osobną konkurencję. - Ja przygotuję łopatkę wieprzową i żeberka. Oba dania marynowane są przez dwie doby. Potem pieczemy je w temperaturze 150 stopni przez aż dziewięć godzin - mówi D. Brodziak. Poza tym hotelowa reprezentacja przygotuje mostek wołowy w sosie, policzki wołowe z kapustą, marynowanego łososia ze skórą w sosie klonowym. Jak dodają uczestnicy, barbecue to nie jest zwykłe grillowanie. Po pierwsze dania piecze się czasami nawet kilka godzin, po drugie używa się do tego drewna, z którego dym nadaje potrawom specyficznego smaku.
reklama
| ||||||||||||||
reklama
reklama
reklama















Dariusz Brodziak, szef kuchni z głogowskiego Hotelu Qubus, weźmie udział w Mistrzostwa Europy Barbecue. Będzie członkiem zespołu, który wystawi hotelowa sieć. Mistrzostwa odbędą się w czerwcu w ośrodku pod Słupskiem. Swój udział zapowiedziało 45 międzynarodowych i polskich zespołów.
667 70 70 60


