Młode gospodynie zdradzają swoje przepisyDania na świąteczny stół |
26.03.2016. Radio Elka, Iwona Konecka | ||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Kinga Żelazna, uczennica z Grębocic, specjalizuje się w robieniu galarety. - Jest bardzo prosta w wykonaniu, bo potrzebne są tylko żelatyna, trochę szynki, warzywa, czyli groszek, kukurydza, marchewka i troszkę pietruszki. Do przyprawienia wystarczy sól i pieprz. Można też jajka włożyć do tego. I tak, wystarczy do pół litra gorącego wywaru dodać 3 łyżki żelatyny, doprawić i dobrze wymieszać. Później wystarczy wyłożyć warzywa i szynkę, i zalać wywarem z żelatyną. Wstawić do lodówki do stężenia - tłumaczy. Na deser młode gospodynie proponują babeczki. Mówi Łucja Pohibuszka: - Trzeba zrobić ciasto kruche i zrobić z nich małe tarty. Trzeba je zapiec w 180 stopniach przez około 15 minut. Ze składników na krem, czyli 2 szklanek mleka, budyniu waniliowego, 3 łyżek cukru, cukru wanilinowy i kostki miękkiej margaryny, zrobić krem budyniowy, który wylewamy do foremek zrobionych z kruchego ciasta. Na koniec dekorujemy owocami. Jak podkreślają kucharki wszystko trzeba robić bez pośpiechu. W innym przypadku potrawa może się nie udać. Swoimi przepisami uczennice dzielą się na szkolnym blogu. Kliknij, aby zobaczyć!
reklama
|
reklama
reklama
reklama