Na błoniach trwa festiwal kwiatów i roślinBabeczki z różą, nasturcje jak rzodkiewka, stokrotki na kanapce |
01.05.2017. Radio Elka, Tomek Jóźwiak | ||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Warsztaty poświęcone jadalnym kwiatom to jedna z atrakcji, która wzbudzała wśród lubinian spore zaciekawienie. Do namiotu, w którym Małgorzata Kalemba - Dróżdż przygotowywała potrawy z kwiatów, co chwilę ktoś zaglądał chętny wypróbowania oryginalnych, niecodziennych smaków. - Smażę racuszki z mniszka lekarskiego, całe kwiaty z mniszka maczałam w cieście naleśnikowym i teraz smażę z obu stron na rumiano, bardzo fajne danie, dzieci bardzo lubią. Po co mają się marnować te mniszki na łące, wykorzystajmy je i zróbmy z nich proste danie. Mamy jeszcze przygotowane kanapeczki z bluszczykiem kurdybankiem i stokrotkami, a także babeczki z różą. Przy okazji można się poczęstować herbatką lawendową z kwiatami błękitnego groszku azjatyckiego - opowiada Małgorzata Kalemba-Drożdż. Gospodyni kulinarnych warsztatów jako autorka kilku książek przekonuje, że z kwiatów można zrobić prawie wszystko. - Warto poznać najpierw smaki kwiatów, jakie one są, żeby nie popełnić jakieś gafy. Nasturcje pięknie wyglądają i słodko pachną, ale smakują jak rzodkiewka, więc raczej do sałatki bym ich nie polecała. Kwiaty czosnku smakują dokładnie tak jak czosnek. Babeczki możemy dekorować bratkami, na kanapki możemy położyć stokrotki, możemy wrzucać kwiaty do sałatek, dekorować nimi potrawy. Kwiaty są pięknym dodatkiem urozmaicającym nasze domowe posiłki - dodaje Kalemba-Dróżdż. Festiwal kwiatów i roślin potrwa na lubińskich błoniach jeszcze tylko dzisiaj.
reklama
|
reklama
reklama
reklama