Oberża Skarbek powraca do smaków naszych ojców i dziadówDania z Miedziowego Regionu |
28.09.2018. Radio Elka | ||
Dyżurny reporter: Zanim zaproszeni goście Oberży Skarbek skosztowali najnowszych smaków miedziowego regionu, zwiedzili wyjątkową wystawę przygotowaną przez Muzeum Historyczne w Lubinie. Karol Machi z pełną pasją opowiadał o przedwojennym i powojennym Lubinie. Omówił stare fotografie, na których widać neogotyckie budowle świeckie i sakralne - tak charakterystyczne dla miejskiej przestrzeni Lubina. Później goście Oberży mieli okazję skosztować wykwintnych potraw i dań, które wyznaczają nowe, jesienne menu Oberży Skarbek.![]() Już samo czytanie karty powoduje, że człowiek robi się głodny. Gołąbki z kresowiakiem na sosie z koźlaków, oberżane pierogi z serami ślubowskimi, z rumianym bekonem i cebulą, pierogi z pieczonym prosiakiem i kaszą gryczaną okraszone wędzoną słoniną i knedle z powidłami śliwkowymi i rumianą bułką. To na początek pysznych potraw z Miedziowego Regionu. ![]() Jacek Karwan, prezes przedsiębiorstwa Lubinpex, zaznaczył, że Oberża Skarbek powraca do tradycji Miedziowego Regionu. - Dla sporej części mieszkańców Polski historia Lubina rozpoczyna się wraz z odkryciem złóż rudy miedzi czy z powstaniem KGHM Polska Miedź na przełomie lat 50. i 60. ubiegłego stulecia. A przecież Lubin to ponad 700-letnia historia tych ziem, historia księstwa lubińskiego, Lubina przechodzącego ogromne przeobrażenia po podboju Ślaska przez Prusy. Oberża Skarbek w przestrzeni kulinarnej, za sprawą znakomitych kucharzy, postanowiła zatem w swoim najnowszym menu nawiązać do miedziowej tożsamości Lubina - mówi Jacek Karwan. ![]() - Nie czuję się ojcem chrzestnym nowego menu, bo naprawdę dużo osób zaangażowanych było w jego tworzenie, między innymi Wojciech Owczarczak, Joanna Wiatrowska i wspólnie stworzyliśmy unikalną kartę dań nawiązujących do tradycji Lubina i regionu. A także tradycji kuchni kresowej. W swoich rodzinnych zbiorach mam zapiski babci, która gotowała na Kresach, a także jej babcia i prababcia, mam przepisy na dania sprzed praktycznie 200 lat. Kulinarne odwołanie się do polskiej tradycji, do tradycyjnych polskich smaków, to z naszej strony wyjście naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów. Góry chwalą się kwaśnicą, Pomorze rybami, ale Lubin i Zagłębie Miedziowe także mają się czym pochwalić i to właśnie będzie można skosztować w karcie dań Skarbka - dodaje na koniec szef kuchni Piotr Kasprowski. Serdecznie zapraszamy! Restauracja Oberża Skarbek ul. Budowniczych LGOM 22 Lubin tel. 76 746 57 40 |
reklama
reklama
reklama