Co zjeść w Sylwestra?Dzisiaj golonka, jutro jajecznica |
31.12.2018. Radio Elka, Jarek Adamek | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Jeśli chodzi o menu na Sylwestra staramy się najczęściej, żeby jedzenie było z jednej strony smaczne, z drugiej zaś w miarę proste w przygotowaniu. Oczywiście powinno też dobrze komponować się z napojami, zwłaszcza tymi procentowymi. Wśród restauratorów daje się zauważyć powrót do klasyki sprzed lat. - Do peklowanej golonki z wody, śledzików i tatara - mówią - wraca też w wielkim stylu dawna królowa polskich stołów, czyli sałatka warzywna. Poprosiliśmy zatem o przepis na potrawę, którą można szybko zrobić na dzisiejsze posiedzenie. - Proponuję tatara ze śledzia - mówi restaurator - marynowany płat śledziowy kroimy w drobną kostkę, dodajemy paprykę, skarmelizowane na patelni z miodem jabłko, musztardę, sól i pieprz. Po sylwestrowych szaleństwach przychodzi jednak poranek dnia następnego, który dla wielu może nie być łatwy. Co podać w takim razie na śniadanie? - Tu mam tylko jedną odpowiedź: jajecznicę na boczku - radzi - na maśle i z cebulką, po czymś takim z pewnością wrócimy do życia.
reklama
|
reklama
reklama
reklama