Pączki ach te pączki!!!Pączki ach te pączki!!!! |
15.02.2007. Radio Elka, Marcin Hałusek | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Tłusty czwartek oczywiście kojarzy się z pączkami i faworkami, które właśnie w tym dniu cieszą się największym zainteresowaniem. Ludzie kupują je, ponieważ jest to już tradycja. Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim to ostatni czwartek przed wielkim postem, dlatego też w tym dniu dozwolone jest obżarstwo. Mieszkańcy Głogowa bardzo chętnie kupują pączki i już od samego rana ustawiają się za nimi w kolejkach. Najwięcej schodzi tradycyjnych pączków, czyli z różą lub marmoladą. Dużo osób kupuje także te z bitą śmietaną, czy budyniem. Oprócz pączków kupujemy również przepyszne faworki. Oczywiście cukiernicy, w tym dniu, mają wiele pracy. Wielkie smażenie rozpoczęło się już wczoraj. - Myślę, że pączków usmażymy do 20 tysięcy. Oczywiście pracy jest dużo, ale mam nadzieję, że wszystkim będą one smakowały - mówi Michał Witczak, cukiernik. Głogowianie lubią jeść pączki, do czego sami się przyznają. - Kupuję dziesięć wszystkie z nadzieniem różanym. Oczywiście zjem je z całą rodziną - mówi głogowianka. - Po mnie chyba widać, że lubię jeść pączki. A najbardziej te z budyniem i marmoladą. Zamierzam zjeść około pięciu, a kupię dwadzieścia dla rodziny - dodaje młody chłopak. - To już tradycja i nie wyobrażam sobie aby tego dnia nie zjeść pączka. Kupuje je dla siebie i koleżanek z pracy. Wezmę z każdego rodzaju po jednym, ponieważ nie mogę się zdecydować tylko na jeden - powiedziała mieszkanka miasta. Niektórzy mieszkańcy miasta zamiast kupować pączki sami je pieką, podobno są smaczniejsze. Wszystkim tym, którzy chcą spróbować swoich sił w smarzeniu podajemy przepis. Przepis na pączki Składniki na około 25 pączków: 50 dag mąki (3 szklanki), 6 dag drożdży, 6 dag cukru (4 łyżki), 4 żółtka, 1/2 kostki masła, 200ml mleka (szklanka), 1/2 szklanki cukru pudru, sól, tłuszcz do smażenia (smalec, margaryna), powidła śliwkowe lub dżem z róży lub inny, ew. łyżka spirytusu. Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki rozmieszać i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Gdy drożdże będą rosnąć roztopić masło a żółtka utrzeć z cukrem. Następnie zmieszać rozczyn drożdży z żółtkami i masłem, dodać resztę mąki i mleka (można dodać także łyżkę spirytusu). Ciasto wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Gdy ciasto podwoi swą objętość rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 2cm. Szklanką wykrawać kółka na jedno z nich położyć dżem, konfiturę lub powidła drugim przykryć i formować w ręku kulki. Uformowane ciasto kładziemy na stolnicy oprószonej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie w dużym naczyniu silnie rozgrzewamy dużo tłuszczu ( tak żeby ciasto w nim pływało ) i smażymy w nim pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu pączki delikatnie wyjmujemy i odkładamy na bibułę aby odciekł z nich tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem i ... pączki gotowe. Smacznego. (bs)
reklama
|
reklama
reklama
reklama