Jak domowe...Jak domowe... |
30.03.2007. Radio Elka, Agnieszka Poźniak | |||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Wypieki przygotowali uczniowie klasy IIe o kierunku technik kucharz oraz kucharz malej gastronomii. - Przedświąteczny kiermasz ciast w warsztatach organizowany jest już od wielu lat - mówi Małgorzata Długosz kierownik warsztatów szkolnych. - Na sprzedaż wystawiliśmy przed wszystkim takie ciasta, które mogą przetrwać do świąt, czyli serniki (wiedeński, szachownica, fantazja), makowce, jabłeczniki, migdałowiec, mazurki, baranki z ciasta i babki. Ciasto można zamrozić i na święta jak znalazł. Najdroższa blacha ciasta to koszt 45 zł. Szkoła ma już swoich stałych klientów, którzy ciasta kupują co roku. - Od kilku dni dopytywali już o termin kiermaszu - dodaje Małgorzata Długosz. - Nie pierwszy raz już tu jestem i kupuje ciasto. W tym roku kupiłam mazurka i zawiozę go w święta zięciowi, bo bardzo lubi. Pozostałych ciast próbowałam i mogę polecić bo są bardzo smaczne - mówi mieszkanka Głogowa. Trafił się też prawdziwy smakosz. - Wybrałem te najlepsze wypieki, czyli makowiec, orzechowiec, migdałowiec i na deser sernik. Lubię ciasto, a jeszcze bardziej moi goście - dodaje z uśmiechem klient. Pieniądze ze sprzedaży ciast zostaną przeznaczone na funkcjonowanie warsztatów. - To jest nasze statutowe działanie. Codziennie też gotujemy i sprzedajemy obiady - wyjaśnia kierownik. Przy okazji kiermaszu zorganizowano również konkurs na najciekawsze nakrycie świąteczne stołu. Każdy zwiedzający oddaje głos na jedna z propozycji przygotowanych przez uczennice klas technikum organizacji usług, technik kucharz oraz z klas zasadniczych. 1 miejsce Justyna Kozłowska, Natalia Bilińska z klasy Ie 2 miejsce Beata Widowska, Małgorzata Kowalska z klasy IIIe 3 miejsce Ilona Gąsiorowska, Anna Gawron, Beata Kowalska z klasy IIIe oraz miejsce równorzędne Magda Kosowska, Grażyna Dopke z klasy Ie W konkursie głosowało 250 osób. (ap)
reklama
|
reklama
reklama
reklama