Pieką więcej niż zwyklePieką więcej niż zwykle |
06.04.2007. Radio Elka, Agnieszka Poźniak | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Większość z nas tradycyjnie piecze ciasta samemu. Z usług cukierni korzystają zwykle ci, którym brakuje czasu na własne wypieki lub piec po prostu nie potrafią. - Sernika i babkę ciast zrobiłam sama - zapewnia pewna głogowianka. - W cukierni kupię tylko mazurka, którego nie potrafię upiec. Już wypatrzyłam sobie takiego pięknego z zajączkiem. Będzie ładnie prezentował się na stole. W cukierniach ruch jest już od samego rana. Ludzie kupują wypieki, których sami zrobić nie potrafią. A jest w czym wybierać. Pólki uginają się pod ciężarem różnego rodzaju specjałów. - Wszystko, co mamy w sprzedaży, jest z naturalnych produktów - zapewnia M. Witczak. - Nasi klienci mogą kupić babki piaskowe i drożdżowe, keksy, mazurki, serniki oraz makowce. Receptury, z których korzystamy, mają blisko 50 lat. Opracowywał je jeszcze mój dziadek. Jesteśmy dobrze zaopatrzeni i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Piekarnie w tym okresie przygotowują blisko trzy razy więcej pieczywa niż w zwykły weekend. Natomiast trudno policzyć o ile więcej pieką ciast. - Te liczby są niewyobrażalne - podkreśla M. Witczak. (mat)
reklama
|
reklama
reklama
reklama