Porządki w organiźmie z NaturhouseWiosna na detoksie |
14.04.2016. Radio Elka | ||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Jeżeli zimą nie zadbaliśmy o siebie w wystarczającym stopniu - gorzej się odżywialiśmy, nie dosypialiśmy, nie uprawialiśmy sportu - trudno nam znosić przesilenie wiosenne i związane z nim gwałtowne zmiany pogody. Do tego dochodzi obciążenie organizmu toksynami, znajdującymi się np. w spalinach, lekach, alkoholu i przetworzonej żywności czy wydzielającymi się podczas stresu. W normalnych warunkach zanieczyszczenia są neutralizowane przez wątrobę i nerki oraz wydalane z potem, moczem i podczas oddychania. W zatrutym środowisku toksyny zalegają jednak w ciele jak kurz w niesprzątanym mieszkaniu. Organizm w czasie roku potrafi zgromadzić nawet 8 kg trucizn! To oczywiste, że taka ich ilość wpływa negatywnie na procesy życiowe. Efekty można zauważyć gołym okiem: poszarzała skóra, wysypka, wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Do tego dochodzi jeszcze ciągłe poczucie zmęczenia, bóle stawów, infekcje, nieświeży oddech, a nawet nieprzyjemny zapach skóry i problemy z koncentracją czy chandra. Jeżeli zauważymy takie objawy, a nie będą one związane ze zdiagnozowaną chorobą, warto jak najszybciej wziąć się za generalne porządki w organizmie. Mogą nam w tym pomóc odpowiednio dobrane przez specjalistę suplementy diety.Zdrowe nawyki Wczesna wiosna to idealny czas na kurację oczyszczającą, która pomoże odzyskać kondycję i dobre samopoczucie. Pierwszym krokiem jest zmiana nawyków żywieniowych. Przygotuje ona organizm do odtrucia, a potem pozwoli na dłużej utrzymać jego efekty. - Pozbądźmy się więc z jadłospisu produktów wysoko przetworzonych, naszpikowanych konserwantami i sztucznymi barwnikami - wylicza Beata Prusińska, dietetyk Naturhouse. Czytanie ulotek na opakowaniach zajmuje kilkanaście sekund, a może znacznie poprawić jakość życia. Zakazane są słodycze, napoje gazowane i przekąski, takie jak chipsy. W koszyku powinny lądować sezonowe warzywa, kiszonki i kiełki, które można też uprawiać na własnym parapecie, oraz owoce - najlepiej pochodzące z gospodarstw ekologicznych lub od znajomych dostawców. Pobuszujmy po straganach - ceny na bazarkach są dużo bardziej przystępne niż w wyspecjalizowanych ekosklepach. Białe mięso i ryby wystarczy spożywać trzy razy w tygodniu, z wieprzowiny zrezygnujmy. Ograniczmy produkty białkowe, takie jak sery pleśniowe i żółte oraz serki homogenizowane. Sery krowie w miarę możliwości zastępujmy kozimi albo wybierajmy twarogi bez dodatków. Koniecznie włączmy do diety kasze i rośliny strączkowe. Cukier zastąpmy ksylitolem lub stewią. - Do potraw warto też dodawać naturalne „odtruwacze” - czosnek (z polskich gospodarstw) i chrzan - podpowiada dietetyk Naturhouse. Posiłki należy jeść regularnie, np. w trzygodzinnych odstępach. Znakomitym środkiem odtruwającym jest… czysta woda, pita przez cały dzień. Rano, na czczo, energii doda szklanka letniej wody z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny albo limonki. Dobrze byłoby ograniczyć kawę i czarną herbatę albo zupełnie z nich zrezygnować. Zdrowszym wyborem będzie zielona lub ziołowa herbata albo napar ze świeżego korzenia imbiru z dodatkiem mięty i kurkumy (składniki wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, a potem przecedzić i podawać z sokiem z cytryny). Warto też sięgać po oczyszczające koktajle, które poleca dietetyk Naturhouse, m.in. odtruwający sok z selera i koktajl z siemieniem. Jaglanka z warzywami Jeżeli dotąd nie odżywialiśmy się najlepiej, zmiana nawyków może nam zająć kilka tygodni. Nie decydujmy się na głodówkę, bo może być groźna dla zdrowia. Popularnym sposobem oczyszczania są diety owocowo-warzywne. Można zastosować dietę jednodniową lub trwającą 2-3 dni. Dłuższe kuracje powinny być przeprowadzane pod kontrolą dietetyka. - Dieta owocowo-warzywna jest przeznaczona dla osób, które są zdrowe i nie mają problemów z trawieniem - zauważa Beata Prusińska, dietetyk Naturhouse. Łagodniejsza wersja, w której do posiłków włączamy pełnoziarniste zboża i rośliny strączkowe, jest dostępna dla każdego i może trwać nieco dłużej. Do picia polecane są soki owocowe i warzywne, a także zakwas z buraków. Produktem, który rewelacyjnie wspomaga oczyszczanie organizmu, jest kasza jaglana. Można ją podawać na słodko, np. z pieczonym jabłkiem i rozgrzewającymi przyprawami, lub na słono, z gotowanymi lub pieczonymi warzywami. Chwila dla siebie Uzupełnieniem dietetycznego detoksu powinien być ruch. Według specjalistów godzina aktywności fizycznej dziennie 3 razy w tygodniu to optymalny trening. Najlepszy będzie taki sport, który najbardziej nam odpowiada. To mogą być na przykład długie spacery lub nordic walking, ale też pilates, joga albo siłownia. Konieczny jest też relaks w ciągu dnia: czas bez telewizora, komputera i telefonu, ale za to z bliskimi osobami, książką czy ulubionym hobby. Z nowych nawyków nie wolno rezygnować po ukończeniu diety oczyszczającej. Przeciwnie, warto zadbać o to, żeby przygotowywanie zdrowych posiłków i napojów, sport i odpoczynek stały się ważnymi punktami w rozkładzie dnia. Dzięki temu zyskamy energię i radość, a wiosenne porządki w przyszłym roku - te w domu i te w organizmie - staną się o wiele łatwiejsze. Dietetyk naturhouse poleca: Odtruwający sok z selera Składniki: • 2 duże łodygi selera naciowego • szklanka soku pomidorowego Przygotowanie: Umyte łodygi selera przepuszczamy przez sokowirówkę lub miksujemy i rozcieńczamy wodą, a następnie łączymy z sokiem pomidorowym. Koktajl z siemieniem Składniki: • szklanka mleka 1,5% tł. (albo kefir) • ½ pomarańczy • kiwi • brzoskwinia • krążek świeżego ananasa • 2 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego Przygotowanie: Do pokrojonych owoców dodajemy siemię lniane, zalewamy mlekiem albo kefirem. Można też dorzucić kilka truskawek lub malin. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Centrum Dietetyczne Naturhouse Głogów ul. Garncarska 36, 67 - 200 Głogów tel. 76 727 26 00 Centrum Dietetyczne Naturhouse Lubin ul. Jana Pawła II86A/II 59-300 Lubin tel. 76 846 85 10 Centrum Dietetyczne Naturhouse Lubin ul. Mikołaja Reja 6 59-300 Lubin tel. 76 749 01 05 |
reklama
reklama
reklama