Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
26
Kwietnia 2024
Piątek
Imieniny obchodzą:
Klaudiusz,
Marcelina, Maria,
Marzena
Do końca roku 249 dni.
Start arrow Reklama arrow Dania z Miedziowego Regionu

Oberża Skarbek powraca do smaków naszych ojców i dziadów

Dania z Miedziowego Regionu

28.09.2018. Radio Elka

Gołąbki z kresowiakiem na sosie z koźlaków, oberżane pierogi z serami ślubowskimi, z rumianym bekonem i cebulą, pierogi z pieczonym prosiakiem i kaszą gryczaną okraszone wędzoną słoniną i knedle z powidłami śliwkowymi i rumianą bułką. Prawda, że brzmi wspaniale? A smakuje jeszcze lepiej! Oberża Skarbek w Lubinie przygotowała specjalnie dla Państwa nowe, jesienne menu. Oficjalna prezentacja i degustacja wszystkich potraw była wyjątkowym dodatkiem do prezentowanej wystawy archiwalnych zdjęć i reprodukcji "Lubin z dawnych lat".
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Zanim zaproszeni goście Oberży Skarbek skosztowali najnowszych smaków miedziowego regionu, zwiedzili wyjątkową wystawę przygotowaną przez Muzeum Historyczne w Lubinie. Karol Machi z pełną pasją opowiadał o przedwojennym i powojennym Lubinie. Omówił stare fotografie, na których widać neogotyckie budowle świeckie i sakralne - tak charakterystyczne dla miejskiej przestrzeni Lubina. Później goście Oberży mieli okazję skosztować wykwintnych potraw i dań, które wyznaczają nowe, jesienne menu Oberży Skarbek.

Już samo czytanie karty powoduje, że człowiek robi się głodny. Gołąbki z kresowiakiem na sosie z koźlaków, oberżane pierogi z serami ślubowskimi, z rumianym bekonem i cebulą, pierogi z pieczonym prosiakiem i kaszą gryczaną okraszone wędzoną słoniną i knedle z powidłami śliwkowymi i rumianą bułką. To na początek pysznych potraw z Miedziowego Regionu.

575-oberza16.jpg

- Oczywiście to nie wszystko, bo w naszej karcie polecamy rozgrzewającą zupę cebulową zapiekaną z serem, mamy sałatkę z wędzonym łososiem i grillowanymi ziemniakami, przyrządzamy mus z królika na sosie tatarskim z marynowanymi grzybami z Wrzosowej Krainy, jest i krem z polskich gruszek, porów z podpłomykiem i błękitnym serem. Polecamy pierś z kaczki podawaną z kaszą orkiszową, z jabłkami i majerankiem oraz z winnymi buraczkami i polędwicę wieprzową podaną na duszonym jarmużu z pieczonymi ziemniakami. Z ryb polecamy szczególnie filet z suma na puree ziemniaczano-porowym z sosem z maślaków duszonych w wiejskiej śmietanie. Oczywiście mamy tradycyjny kotlet wieprzowy na zasmażanej kapuście z podgrzybkami i opiekanymi ziemniakami pachnącymi majerankiem. W naszej karcie znajduje się także udziec wołowy długo duszony w czerwonym winie i warzywach podany z knedlami nadziewanymi bekonem i śliwkami - wymienia Piotr Kasprowski, główny szef kuchni PHU Lubinpex.

Jacek Karwan, prezes przedsiębiorstwa Lubinpex, zaznaczył, że Oberża Skarbek powraca do tradycji Miedziowego Regionu.

- Dla sporej części mieszkańców Polski historia Lubina rozpoczyna się wraz z odkryciem złóż rudy miedzi czy z powstaniem KGHM Polska Miedź na przełomie lat 50. i 60. ubiegłego stulecia. A przecież Lubin to ponad 700-letnia historia tych ziem, historia księstwa lubińskiego, Lubina przechodzącego ogromne przeobrażenia po podboju Ślaska przez Prusy. Oberża Skarbek w przestrzeni kulinarnej, za sprawą znakomitych kucharzy, postanowiła zatem w swoim najnowszym menu nawiązać do miedziowej tożsamości Lubina - mówi Jacek Karwan.

Potrawy były podane wykwintnie i z gustem. Załoga Oberży stanęła na wysokości zadania. Szef kuchni odbierał od gości pochwały i gratulacje.

575-oberza20.jpg

- Było przepysznie. Smakowało nam wszystko, czego spróbowaliśmy, a musieliśmy skosztować każdej potrawy po trosze. Karta dań robi naprawdę niesamowite wrażenie. Wszystko podane w najlepszej formie. Dania z miedziowego regionu są przepyszne i godne polecenia wszystkim - oceniła smak potraw jedna z zaproszonych mieszkanek Lubina.

- Nie czuję się ojcem chrzestnym nowego menu, bo naprawdę dużo osób zaangażowanych było w jego tworzenie, między innymi Wojciech Owczarczak, Joanna Wiatrowska i wspólnie stworzyliśmy unikalną kartę dań nawiązujących do tradycji Lubina i regionu. A także tradycji kuchni kresowej. W swoich rodzinnych zbiorach mam zapiski babci, która gotowała na Kresach, a także jej babcia i prababcia, mam przepisy na dania sprzed praktycznie 200 lat. Kulinarne odwołanie się do polskiej tradycji, do tradycyjnych polskich smaków, to z naszej strony wyjście naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów. Góry chwalą się kwaśnicą, Pomorze rybami, ale Lubin i Zagłębie Miedziowe także mają się czym pochwalić i to właśnie będzie można skosztować w karcie dań Skarbka - dodaje na koniec szef kuchni Piotr Kasprowski.

Serdecznie zapraszamy!

Restauracja Oberża Skarbek
ul. Budowniczych LGOM 22
Lubin
tel. 76 746 57 40
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
reklama
reklama
reklama
robust