Dziś tłusty czwartek. Nie liczymy kaloriiObjadamy się do syta. Smacznego! |
20.02.2020. Radio Elka, Tomek Jóźwiak | ||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Z naszym radiowym mikrofonem odwiedziliśmy najstarszą lubińską cukiernię. W słynnym "Ptysiu" smażą pączki od pokoleń, a receptura na najbardziej smakowite utrzymywana jest w ścisłej tajemnicy. - Jak widać, pracy jest co niemiara, nie ma czasu na odpoczynek i tak będzie co najmniej do godziny 9. rano. W tym roku po praz pierwszy robimy pączki z nadzieniem pomarańczy i maliny, ale oczywiście przygotowaliśmy także tradycyjne z marmoladą, adwokatem, bitą śmietaną. Od pół wieku stosujemy starą, rodzinną, sprawdzoną recepturę. Nie zmieniamy jej, pozostajemy tradycjonalistami. Pączek musi wyrosną z naturalnych składników, więc nie obejdzie się bez wody, drożdży, mąki, jajek i cukru bez żadnych dodatkowych półproduktów. I oczywiście rzecz najważniejsza - pączki smażymy, a nie pieczemy - mówi Iwona Wawrzyniak, współwłaścicielka lubińskiej cukierni. Cukiernicy z Ptysia przygotowali na tłusty czwartek ponad 7 tysięcy pączków. Nie pozostaje nam nic innego, ja życzyć dzisiaj wszystkim słodkiego objadania się i nie patrzenia na kalorie.
reklama
reklama
|
reklama
reklama
reklama