Poźniak: Nie możemy myśleć tylko o sobieGotowali dla potrzebujących |
08.04.2023. Radio Elka, Maciej Iżycki | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Inflacja i związana z nią drożyzna sprawiają, że tegoroczne święta wielkanocne są wyjątkowo drogie. Tym najbardziej potrzebującym postanowili pomóc pracownicy głogowskiej restauracji Green Loft. W Wielką Sobotę, w Spiżarni św. Hildegardy przygotowywali potrawy dla mieszkańców parafii w Jaczowie. - To było dla mnie ogromne zaskoczenie. Państwo z Green Loftu i zapytali czy mogą gdzieś u nas przygotować wielkanocne potrawy, które podarują ludziom. To było trochę na ostatnią chwilę, ale odpowiedziałem, że spróbujemy - powiedział nam ks. Piotr Matus, proboszcz parafii w Jaczowie. W Wielką Sobotę, punktualnie o godzinie 9.00, kucharze z restauracji Green Loft zajęli kuchnię w miejscowej Spiżarni św. Hildegardy. - Jest Wielkanoc więc tradycyjnie serwowaliśmy dzisiaj żurek z palonym rozmarynem, bigos po staropolsku i tak zwany chłopski garnek. Robiliśmy też mało popularną śmieciuchę z sosem chrzanowym. Ugotowaliśmy również zupę cebulową i serową. Biorąc pod uwagę, że wszystko rozeszło się bardzo szybko, to nasze potrawy smakowały. Rozdaliśmy ponad pięćdziesiąt porcji - mówi Krystian Poźniak, szef kuchni Green Loftu. Jak podkreślali kucharze, Spiżarnia św. Hildegardy jest miejscem niezwykle klimatycznym i doskonale im się w niej pracowało. - Uwielbiamy takie klimaty i takie miejsca. Odnaleźliśmy się tutaj od pierwszych chwil. Mamy nadzieję, że jeszcze kiedyś będziemy mieli możliwość gotowania w tym miejscu - mówi Poźniak. Świąteczne potrawy trafiły nie tylko do mieszkańców Jaczowa. Wolontariusze rozwieźli je także do potrzebujących z teren całej parafii.
reklama
|
reklama
reklama
reklama