Dawid z ZS nr 2 w Lubinie wśród najlepszych mistrzów smaku w PolsceUczeń z kulinarną pasją |
13.09.2025. Radio Elka, Iwona Mierzwiak | ||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Z osiągnięcia swojego ucznia nie kryje radości dyrektor szkoły - Artur Pastuch. - Mamy mistrza smaku. Zresztą to jest potwierdzenie dobrej pracy nauczycieli zawodów, tych, którzy na co dzień realizują zajęcia z uczniami technikum, uczniami szkoły branżowej pierwszego stopnia, w zawodzie kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych - mówi dyrektor. - To drugi wielki sukces. W październiku zeszłego roku drużyna z naszej szkoły zajęła drugie miejsce w kulinarnym Rajdzie Mistrzów we Wrocławiu. A teraz Dawid - wspaniałe osiągnięcie ucznia, który znalazł się w grupie 24 najlepszych w kraju. To uczniowie, którzy będą mogli doskonalić swoje umiejętności i zdobywać doświadczenie kulinarne u boku najlepszych profesjonalistów - podkreśla dyrektor. Ogromny potencjał Dawida potwierdza także jego nauczycielka - Anna Nowakowska, która na co dzień prowadzi zajęcia zawodowe gastronomiczne. - Dawid znalazł się w gronie 24 wspaniałych młodych kucharzy. Wybrany był spośród 40 z całej Polski i myślę, że to jest bardzo, bardzo ogromny sukces. Zresztą tutaj Dawid jest bardzo kompetentny. Interesuje się przede wszystkim gastronomią, cukiernictwem, więc myślę, że tutaj bardzo zasłużony po prostu wybór - powiedziała nam nauczycielka. Sam Dawid Koziewicz, uczeń klasy V technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, nie ukrywa, że najbardziej pasjonuje go cukiernictwo. - Najbardziej interesuje mnie cukiernictwo. Myślę, że w tym się sprawdzam najbardziej, więc właśnie te warsztaty z cukiernictwa będą mnie satysfakcjonowały najbardziej - przyznał Dawid. - Myślę, że ten sukces to zasługa i moja, i mojej pani nauczycielki, która nadzorowała i wspierała mnie przez ten cały czas, dzięki właśnie zajęciom w szkole też. Myślę, że to głównie przez super filmik, który wspólnie razem też nakręciliśmy i to była właśnie przepustka do tego finału - dodaje. Jak zdradza młody kucharz, udział w Akademii to nie tylko wyróżnienie, ale też ogromna szansa na rozwój. - To jest 15 zjazdów na warsztaty w Warszawie, a reszta to będą materiały jakieś online. Z tego, co patrzyłem w zeszłym roku, to są różne warsztaty z różnych dziedzin. I z cukiernictwa, i z mięs, i z warzyw, i z nowoczesnych technik kulinarnych - wyjaśnia Dawid. A jakie są jego marzenia na przyszłość? - No po tym myślę, że jakiś wyjazd za granicę bym chciał do jakiejś prestiżowej restauracji, że jeśli faktycznie udałoby mi się zdobyć ten tytuł, to już by znaczyło, że coś więcej na pewno. Dawid swoją pasję do gotowania i cukiernictwa rozwija od najmłodszych lat. Jak sam wspomina - wszystko zaczęło się od popularnego programu kulinarnego. - Zaczęło się to bardzo dawno temu, od oglądania MasterChefa Junior. We mnie to zaszczepiło taką pasję. Zacząłem robić te torty na początku domowe pod okiem babci. I spodobało mi się to i brnąłem w to dalej. Im dłużej to robiłem, tym lepiej mi to wychodziło, i w tym momencie mogę powiedzieć, że aż perfekcyjnie - mówił z uśmiechem Dawid. Gratulujemy Dawidowi ogromnego sukcesu i trzymamy kciuki za dalszy rozwój kulinarnej pasji. Przed nim wielka przygoda i niepowtarzalna szansa na zdobycie wiedzy, doświadczenia i inspiracji u boku najlepszych z najlepszych!
reklama
|
reklama
reklama
reklama