Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.
Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
wykrywanie botów i nadużyć w usługach
pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
prawo żądania sprostowania danych,
prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
forma pisemna Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno
Informacje dodatkowe Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Lubin/Głogów. Szampańska zabawa przy dobrej muzyce – tak dla wielu wygląda sylwestrowy wieczór. Nie możemy jednak zapomnieć o dobrym jedzeniu. - Najlepszym przepisem na sylwestrowe danie jest kurczak w szampanie – radzi Tadeusz Dąbrowski, szef kuchni włoskiej Pinokio w Głogowie. Mariusz Sołtysik, szef kuchni Faraon w Lubinie poleca natomiast kurczaka w sosie aksamitnym.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Żeby przyrządzić kurczaka w szampanie potrzeba zaledwie kilka minut. - Nalewamy do czystej miski butelkę szampana, ewentualnie dwie. Myjemy bardzo dobrze kurczaka. Wkładamy do miski z szampanem. Dobrze mieszamy. Następnie wyrzucamy kurczaka i wypijamy szampana - podaje przepis szef Pinokia.
- Egzamin na wszelkiego
rodzaju imprezach zawsze zdają przekąski, które skubiemy w przerwach między tańcami - dodaje Dąbrowski. - Można przygotować kanapeczki albo inne drobne rzeczy, które pasują do szampana. Polecam łososia wędzonego z oliwą, cytryną i posypanego parmezanem. Szybką przekąską jest też mozzarella pokrojona w plastry z pomidorem, świeżą bazylią, oliwą i przeprawami - wymienia T. Dąbrowski. Na dłuższych imprezach powinny być też dania ciepłe. - To one nas przytrzymają przy siłach i podtrzymają na nogach, żeby mieć siły do tańcowania do białego rana. Można wtedy przygotować na przykład barszczyk.
Jak dodaje Tadeusz Dąbrowski, nie należy też zapomnieć o trunkach... oczywiście bezalkoholowych.
Również w Lubinie najpopularniejszy jest kurczak. Sylwestrowicze Restauracji Faraon zjedzą go w sosie aksamitnym. - To szybka i łatwa do przygotowania w domu potrawa - przekonuje Mariusz Sołtysik szef kuchni w Faraonie. - Potrzebny będzie filet z kurczaka, papryka do sosu, cebula groszek, kukurydza. Kurczaka trzeba lekko podsmażyć na maśle w mące. Podsmażyć trzeba również warzywa potem wszytsko podlać wodą, a następnie dodać do kurczaka i dusić.
Na sylwestrowym stole nie powinno zabraknąć np. schabu w galarecie, zimnych zakąsek i np. sałatki gyrosowej. Jeżeli chcemy spożywać alkohol powinna być ryba np. koreczki śledziowe. Do tego możemy dodać czerwone wytrawne wino. Sylwestrowy stół powinien zawierać również różnego rodzaju owoce.
1. Dodane przez Klient, w dniu - 01-01-2008 14:12 00 Byłem na sylwestra w RODOS-ie na Jaczowie i jestem rozczarowany dosłownie wszystkim Kapela Jazzowa jedzenia brakowało od samego początku.Porcje były wyliczone o 23 na stołach stały puste talerze a tytułowy kurczak to właściwie jedna nóżka na jedną osobę!!!!Kompromitacja!!!
2. Dodane przez Zainteresowany, w dniu - 07-01-2008 18:11 00 A ile kosztował taki sylwester w Rodosie? Pytam, bo ja chciałbym tam wesele urządzać i teraz się obawiam. A jak obsługa kelnerek?
Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji wypowiedzi, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy nie będą publikowane.
Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
Zdjęcia dodawane przez użytkownika muszą dotyczyć tematu artykułu, należy wpisać także do nich komentarz aby uzasadnić ich publikację.
Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji zdjęć, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
Zdjęcia z komentarzem zawierającym wulgaryzmy nie będą publikowane.
Zdjęcia i ich komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.