Przekąski plus kurczak w szampaniePrzekąski plus kurczak w szampanie |
31.12.2007. Radio Elka, Mateusz Kowalski | |||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Żeby przyrządzić kurczaka w szampanie potrzeba zaledwie kilka minut. - Nalewamy do czystej miski butelkę szampana, ewentualnie dwie. Myjemy bardzo dobrze kurczaka. Wkładamy do miski z szampanem. Dobrze mieszamy. Następnie wyrzucamy kurczaka i wypijamy szampana - podaje przepis szef Pinokia. - Egzamin na wszelkiego rodzaju imprezach zawsze zdają przekąski, które skubiemy w przerwach między tańcami - dodaje Dąbrowski. - Można przygotować kanapeczki albo inne drobne rzeczy, które pasują do szampana. Polecam łososia wędzonego z oliwą, cytryną i posypanego parmezanem. Szybką przekąską jest też mozzarella pokrojona w plastry z pomidorem, świeżą bazylią, oliwą i przeprawami - wymienia T. Dąbrowski. Na dłuższych imprezach powinny być też dania ciepłe. - To one nas przytrzymają przy siłach i podtrzymają na nogach, żeby mieć siły do tańcowania do białego rana. Można wtedy przygotować na przykład barszczyk. Jak dodaje Tadeusz Dąbrowski, nie należy też zapomnieć o trunkach... oczywiście bezalkoholowych. Również w Lubinie najpopularniejszy jest kurczak. Sylwestrowicze Restauracji Faraon zjedzą go w sosie aksamitnym. - To szybka i łatwa do przygotowania w domu potrawa - przekonuje Mariusz Sołtysik szef kuchni w Faraonie. - Potrzebny będzie filet z kurczaka, papryka do sosu, cebula groszek, kukurydza. Kurczaka trzeba lekko podsmażyć na maśle w mące. Podsmażyć trzeba również warzywa potem wszytsko podlać wodą, a następnie dodać do kurczaka i dusić. Na sylwestrowym stole nie powinno zabraknąć np. schabu w galarecie, zimnych zakąsek i np. sałatki gyrosowej. Jeżeli chcemy spożywać alkohol powinna być ryba np. koreczki śledziowe. Do tego możemy dodać czerwone wytrawne wino. Sylwestrowy stół powinien zawierać również różnego rodzaju owoce.
reklama
reklama
|