Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
25
Kwietnia 2024
Czwartek
Imieniny obchodzą:
Jarosław, Marek,
Wasyl
Do końca roku 250 dni.
Start arrow Głogów arrow Przekąski plus kurczak w szampanie

Przekąski plus kurczak w szampanie

Przekąski plus kurczak w szampanie

31.12.2007. Radio Elka, Mateusz Kowalski
thumb_1231_szampan_002.jpgLubin/Głogów. Szampańska zabawa przy dobrej muzyce – tak dla wielu wygląda sylwestrowy wieczór. Nie możemy jednak zapomnieć o dobrym jedzeniu. - Najlepszym przepisem na sylwestrowe danie jest kurczak w szampanie – radzi Tadeusz Dąbrowski, szef kuchni włoskiej Pinokio w Głogowie. Mariusz Sołtysik, szef kuchni Faraon w Lubinie poleca natomiast kurczaka w sosie aksamitnym.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60

Żeby przyrządzić kurczaka w szampanie potrzeba zaledwie kilka minut. - Nalewamy do czystej miski butelkę szampana, ewentualnie dwie. Myjemy bardzo dobrze kurczaka. Wkładamy do miski z szampanem. Dobrze mieszamy. Następnie wyrzucamy kurczaka i wypijamy szampana - podaje przepis szef Pinokia.

- Egzamin na wszelkiego
rodzaju imprezach zawsze zdają przekąski, które skubiemy w przerwach między tańcami
- dodaje Dąbrowski. - Można przygotować kanapeczki albo inne drobne rzeczy, które pasują do szampana. Polecam łososia wędzonego z oliwą, cytryną i posypanego parmezanem. Szybką przekąską jest też mozzarella pokrojona w plastry z pomidorem, świeżą bazylią, oliwą i przeprawami - wymienia T. Dąbrowski. Na dłuższych imprezach powinny być też dania ciepłe. - To one nas przytrzymają przy siłach i podtrzymają na nogach, żeby mieć siły do tańcowania do białego rana. Można wtedy przygotować na przykład barszczyk.


Jak dodaje Tadeusz Dąbrowski, nie należy też zapomnieć o trunkach... oczywiście bezalkoholowych.

Również w Lubinie najpopularniejszy jest kurczak. Sylwestrowicze Restauracji Faraon zjedzą go w sosie aksamitnym. - To szybka i łatwa do przygotowania w domu potrawa - przekonuje Mariusz Sołtysik szef kuchni w Faraonie. - Potrzebny będzie filet z kurczaka, papryka do sosu, cebula groszek, kukurydza. Kurczaka trzeba lekko podsmażyć na maśle w mące. Podsmażyć trzeba również warzywa potem wszytsko podlać wodą, a następnie dodać do kurczaka i dusić.

Na sylwestrowym stole nie powinno zabraknąć np. schabu w galarecie, zimnych zakąsek i np. sałatki gyrosowej. Jeżeli chcemy spożywać alkohol powinna być ryba np. koreczki śledziowe. Do tego możemy dodać czerwone wytrawne wino. Sylwestrowy stół powinien zawierać również różnego rodzaju owoce.

(pit/mat)

 
Komentarze (2)
1. Dodane przez Klient, w dniu - 01-01-2008 14:12
Byłem na sylwestra w RODOS-ie na Jaczowie i jestem rozczarowany dosłownie wszystkim Kapela Jazzowa jedzenia brakowało od samego początku.Porcje były wyliczone o 23 na stołach stały puste talerze a tytułowy kurczak to właściwie jedna nóżka na jedną osobę!!!!Kompromitacja!!!
2. Dodane przez Zainteresowany, w dniu - 07-01-2008 18:11
A ile kosztował taki sylwester w Rodosie? Pytam, bo ja chciałbym tam wesele urządzać i teraz się obawiam. A jak obsługa kelnerek?
reklama
 
Napisz komentarzzasady
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji wypowiedzi, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
  • Zabezpieczono reCAPTCHA i ma zastosowanie Polityka prywatności oraz Warunki korzystania z usług Google.
 
Imię:
Komentarz: 
reklama

Dodaj zdjęcia do artykułu zasady
  • Zdjęcia dodawane przez użytkownika muszą dotyczyć tematu artykułu, należy wpisać także do nich komentarz aby uzasadnić ich publikację.
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji zdjęć, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Zdjęcia z komentarzem zawierającym wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Zdjęcia i ich komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
 
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
  • 1 rok temu
  • 5 lat temu
  • 10 lat temu
  • 15 lat temu
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
reklama
reklama
reklama