Żydowski cymes i cygański boczekŻydowski cymes i cygański boczek |
20.12.2010. Radio Elka, Tomek Jóźwiak | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 W Klubie Nauczyciela przy wspólnym stole spotkali się Niemcy, Rosjanie, Żydzi, Łemkowie, Ukraińcy, Romowie, Białorusini i Polacy. Każda nacja przygotowała kilkanaście tradycyjnych potraw. Mówi Elżbieta Chucholska ze Stowarzyszenia Kobiet Europy, które zorganizowało wigilijną wieczerzę mniejszości narodowych. - Skupiamy te narody, które zamieszkują tylko i wyłącznie Legnicę. Chodziło nam o pokazanie nam takiej małej ojczyzny, że wśród rodowitych mieszkańców Legnicy żyją tutaj Niemcy, Żydzi, Ukraińcy, Romowie. Na stole żydowskim królował cymes. Nie wtajemniczonym wyjaśniamy, że cymes to słodka marchewka z rodzynkami. Na stole mniejszości niemieckiej i romskiej dominowały za to potrawy mięsne. Stoły uginały się od tłustego jadła, pieczonych kurczaków, wędzonego boczku i kalorycznych wypieków domowych ciast. - Boczek, kura, zupa z warzywami, wędliny. My nie pościmy, jemy tłusto i do syta - mówi Tomasz Goman, prezes legnickiego Stowarzyszenia Romów. W przeciwieństwie do kuchni niemieckiej i cygańskiej, na typowo słowiańskiej wigilii znajdziemy same postne potrawy. Na rosyjskim stole wyszukaliśmy tace z pirogami, czyli ciastem drodżowym nadziewanym rybą. Legnicką wigilię narodów uświetnił koncert zespołu żydowskiego z Wrocławia. (tom)
reklama
|
reklama
reklama
reklama