Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
9
Maja 2025
Piątek
Imieniny obchodzą:
Bożydar, Grzegorz,
Karolina, Mikołaj

DZIEŃ UNII
EUROPEJSKIEJ
Do końca roku 236 dni.
Start arrow Lubin arrow Co na wigilijnym stole?

Co na wigilijnym stole?

Co na wigilijnym stole?

24.12.2010. Radio Elka, Monika Kaczmarska-Banaszak
1224_stol_wigilijny.jpgW kuchni każdy lubi eksperymentować, nowe składniki, nowe przyprawy, ale potrawy wigilijne nie zmieniają się od lat. Czasem zamiast karpia wybieramy inną rybę, czasem rezygnujemy z kilku potraw. Prawdziwi kucharze opowiadają nam, co można przygotować na ostatnią chwilę i jak się pozbyć posmaku mułu z karpia.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Przygotowanie dwunastu potraw to spore przedsięwzięcie, dlatego warto zaplanować tyle, żeby nic się nie zmarnowało, żeby wszytskiego spróbować i nie jeść nic na siłę.
Wigilijny stół to tradycyjny stół - mówi Piotr Kasprowski, szef kuchni sieci restauracji Oberża: - Powinno znaleźć się dwanaście potraw, kompot z suszu. Mimo tego, że zniesiono post i można podczas Wigilii spożywać mięso, to raczej się tego nie praktykuje.
Ludzie trzymają się tradycji. Na stole są jarskie potrawy, potrawy z ryb. Górują dania z grzybami: pierogi czy uszka. Jest barszcz czerwony czy zupa
grzybowa.

Wigilijną kolację może zepsuć karp, który smakuje mułem. Ryby przed sprzedażą powinny byc odmulane przez dwa miesiące, ale czasem producenci zapominają o tym. Posmaku nie da się do końca zniwelować, ale jest kilka sposobów, żeby go zmniejszyć: - Można spróbować moczyć sprawioną rybę w wodzie z lodem i odrobiną soli. Przed smażeniem zamarynować w cytrynie i koperku albo w cebuli, może to być też pietruszka i czosnek, coś co ma intensywny smak i zapach - radzą kucharze.

Podczas planowania świątecznej kolacji, warto też pamiętać o tym, żeby przygotować tyle, ile możemy zjeść i żeby świąteczne jedzenie nie trafiało do kosza.
(mon)



Piotr Kasprowski, Grzegorz Witka i Marcin Uchrynczuk podają też kilka szybkich przepisów wigilijnych:

KARP PO UKRAIŃSKU z cebulą i grzybami: Grzyby obgotować, drobno posiekać i zesmażyć z cebulą, dodać soli i pieprzu. Karpia skropić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, usmażyć w samej mące. Rybę podawać z grzybami i cebulą. (Tak samo można podawać śledzie)

ŚLEDŹ Z SAŁATKĄ Z BURACZKA: Jeśli śledź jest słony, odmoczyć go około godziny w wodzie. Pokroić cebulę w drobne piórka, dodać octu winnego, cukru, soli. Marynować w tym śledzia przez godzinę. Ugotować czerwony buraczek, zetrzeć na tarce, dodać starte jabłko, cukier, pieprz, trochę octu winnego i na tym układać śledzie.

ŚLEDŹ W SOSIE Z MARYNATÓW: Pokroić marynowane pieczarki, ogórka konserwowego, paprykę konserwową, cebulę. Dodać przecier pomidorowy albo ketchup. Doprawić ostrą papryką lub sosem tabasco.

 
Komentarze (1)
1. Dodane przez SEY, w dniu - 24-12-2010 12:21 0 0
Tradycja , tradycją, ale ja już od lat nie jem karpia na Wigilię. Czasami tego karpia czuć mułem, bo został za późno odłowiony. Karpia na wigilijny stół odławia się pod koniec września i wpuszcza do basenu z czystą wodą. Poza tym, karp ma za dużo drobnych ości, z którymi nie lubię ,,walczyć". Na wigilijny stół kupuję morskie ryby mrożone, przewyższające ceną kilogram karpia. No i odpada mi obowiązek ,,zamordowania" karpia. Niech sobie żyje i pływa w swoim stawie. W Australii nikt nie je karpia. Karp jest tam uważany za ,,chwast rybi".
 
Napisz komentarzzasady
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji wypowiedzi, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
  • Zabezpieczono reCAPTCHA i ma zastosowanie Polityka prywatności oraz Warunki korzystania z usług Google.
 
Imię:
Komentarz: 
reklama

Dodaj zdjęcia do artykułu zasady
  • Zdjęcia dodawane przez użytkownika muszą dotyczyć tematu artykułu, należy wpisać także do nich komentarz aby uzasadnić ich publikację.
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji zdjęć, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Zdjęcia z komentarzem zawierającym wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Zdjęcia i ich komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
 
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
  • 1 rok temu
  • 5 lat temu
  • 10 lat temu
  • 15 lat temu
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
reklama
reklama
reklama
robust