Co na wigilijnym stole?Co na wigilijnym stole? |
24.12.2010. Radio Elka, Monika Kaczmarska-Banaszak | ||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: Przygotowanie dwunastu potraw to spore przedsięwzięcie, dlatego warto zaplanować tyle, żeby nic się nie zmarnowało, żeby wszytskiego spróbować i nie jeść nic na siłę.![]() Wigilijny stół to tradycyjny stół - mówi Piotr Kasprowski, szef kuchni sieci restauracji Oberża: - Powinno znaleźć się dwanaście potraw, kompot z suszu. Mimo tego, że zniesiono post i można podczas Wigilii spożywać mięso, to raczej się tego nie praktykuje. Ludzie trzymają się tradycji. Na stole są jarskie potrawy, potrawy z ryb. Górują dania z grzybami: pierogi czy uszka. Jest barszcz czerwony czy zupa grzybowa. Wigilijną kolację może zepsuć karp, który smakuje mułem. Ryby przed sprzedażą powinny byc odmulane przez dwa miesiące, ale czasem producenci zapominają o tym. Posmaku nie da się do końca zniwelować, ale jest kilka sposobów, żeby go zmniejszyć: - Można spróbować moczyć sprawioną rybę w wodzie z lodem i odrobiną soli. Przed smażeniem zamarynować w cytrynie i koperku albo w cebuli, może to być też pietruszka i czosnek, coś co ma intensywny smak i zapach - radzą kucharze. Podczas planowania świątecznej kolacji, warto też pamiętać o tym, żeby przygotować tyle, ile możemy zjeść i żeby świąteczne jedzenie nie trafiało do kosza. (mon) Piotr Kasprowski, Grzegorz Witka i Marcin Uchrynczuk podają też kilka szybkich przepisów wigilijnych: KARP PO UKRAIŃSKU z cebulą i grzybami: Grzyby obgotować, drobno posiekać i zesmażyć z cebulą, dodać soli i pieprzu. Karpia skropić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, usmażyć w samej mące. Rybę podawać z grzybami i cebulą. (Tak samo można podawać śledzie) ŚLEDŹ Z SAŁATKĄ Z BURACZKA: Jeśli śledź jest słony, odmoczyć go około godziny w wodzie. Pokroić cebulę w drobne piórka, dodać octu winnego, cukru, soli. Marynować w tym śledzia przez godzinę. Ugotować czerwony buraczek, zetrzeć na tarce, dodać starte jabłko, cukier, pieprz, trochę octu winnego i na tym układać śledzie. ŚLEDŹ W SOSIE Z MARYNATÓW: Pokroić marynowane pieczarki, ogórka konserwowego, paprykę konserwową, cebulę. Dodać przecier pomidorowy albo ketchup. Doprawić ostrą papryką lub sosem tabasco.
reklama
|
reklama
reklama
reklama