Szanowny czytelniku, 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Po rozwinięciu szczegółów znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat. Odsyłamy także do Polityki Prywatności.
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez RADIO ELKA Sp. z o.o., Agencję Reklamową EL Sp. z o.o. oraz Zaufanych Partnerów.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
  • Radio Elka Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000235295
  • Agencja Reklamowa EL Sp. z o.o. z siedzibą w Lesznie przy ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000245793
  • Zaufani Partnerzy - lista tutaj

Cele przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  • świadczenie usług drogą elektroniczną
  • dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  • wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  • pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
  • marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  • świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  • pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym Zaufani Partnerzy, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:
  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W zakresie w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.
W celu skorzystania z powyższych praw Radio Elka Sp. z o.o. udostępnia następujący kanały komunikacji:
  • forma pisemna
    Radio Elka, ul. Sienkiewicza 30a, 64-100 Leszno

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj
Później
ZGADZAM SIĘ
 
Wiadomości
Sport
Nie przegap
Nowe Galerie Foto
Ładowanie galerii zdjęć...
więcej...
3
Maja 2024
Piątek
Imieniny obchodzą:
Aleksander,
Antonina, Maria,
Mariola
ŚWIĘTO
KONSTYTUCJI
TRZECIEGO MAJA
Do końca roku 242 dni.
Start arrow Lubin arrow Co na wigilijnym stole?

Co na wigilijnym stole?

Co na wigilijnym stole?

24.12.2010. Radio Elka, Monika Kaczmarska-Banaszak
1224_stol_wigilijny.jpgW kuchni każdy lubi eksperymentować, nowe składniki, nowe przyprawy, ale potrawy wigilijne nie zmieniają się od lat. Czasem zamiast karpia wybieramy inną rybę, czasem rezygnujemy z kilku potraw. Prawdziwi kucharze opowiadają nam, co można przygotować na ostatnią chwilę i jak się pozbyć posmaku mułu z karpia.
Dyżurny reporter: 667 70 70 60
Przygotowanie dwunastu potraw to spore przedsięwzięcie, dlatego warto zaplanować tyle, żeby nic się nie zmarnowało, żeby wszytskiego spróbować i nie jeść nic na siłę.
Wigilijny stół to tradycyjny stół - mówi Piotr Kasprowski, szef kuchni sieci restauracji Oberża: - Powinno znaleźć się dwanaście potraw, kompot z suszu. Mimo tego, że zniesiono post i można podczas Wigilii spożywać mięso, to raczej się tego nie praktykuje.
Ludzie trzymają się tradycji. Na stole są jarskie potrawy, potrawy z ryb. Górują dania z grzybami: pierogi czy uszka. Jest barszcz czerwony czy zupa
grzybowa.

Wigilijną kolację może zepsuć karp, który smakuje mułem. Ryby przed sprzedażą powinny byc odmulane przez dwa miesiące, ale czasem producenci zapominają o tym. Posmaku nie da się do końca zniwelować, ale jest kilka sposobów, żeby go zmniejszyć: - Można spróbować moczyć sprawioną rybę w wodzie z lodem i odrobiną soli. Przed smażeniem zamarynować w cytrynie i koperku albo w cebuli, może to być też pietruszka i czosnek, coś co ma intensywny smak i zapach - radzą kucharze.

Podczas planowania świątecznej kolacji, warto też pamiętać o tym, żeby przygotować tyle, ile możemy zjeść i żeby świąteczne jedzenie nie trafiało do kosza.
(mon)



Piotr Kasprowski, Grzegorz Witka i Marcin Uchrynczuk podają też kilka szybkich przepisów wigilijnych:

KARP PO UKRAIŃSKU z cebulą i grzybami: Grzyby obgotować, drobno posiekać i zesmażyć z cebulą, dodać soli i pieprzu. Karpia skropić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, usmażyć w samej mące. Rybę podawać z grzybami i cebulą. (Tak samo można podawać śledzie)

ŚLEDŹ Z SAŁATKĄ Z BURACZKA: Jeśli śledź jest słony, odmoczyć go około godziny w wodzie. Pokroić cebulę w drobne piórka, dodać octu winnego, cukru, soli. Marynować w tym śledzia przez godzinę. Ugotować czerwony buraczek, zetrzeć na tarce, dodać starte jabłko, cukier, pieprz, trochę octu winnego i na tym układać śledzie.

ŚLEDŹ W SOSIE Z MARYNATÓW: Pokroić marynowane pieczarki, ogórka konserwowego, paprykę konserwową, cebulę. Dodać przecier pomidorowy albo ketchup. Doprawić ostrą papryką lub sosem tabasco.

 
Komentarze (1)
1. Dodane przez SEY, w dniu - 24-12-2010 12:21
Tradycja , tradycją, ale ja już od lat nie jem karpia na Wigilię. Czasami tego karpia czuć mułem, bo został za późno odłowiony. Karpia na wigilijny stół odławia się pod koniec września i wpuszcza do basenu z czystą wodą. Poza tym, karp ma za dużo drobnych ości, z którymi nie lubię ,,walczyć". Na wigilijny stół kupuję morskie ryby mrożone, przewyższające ceną kilogram karpia. No i odpada mi obowiązek ,,zamordowania" karpia. Niech sobie żyje i pływa w swoim stawie. W Australii nikt nie je karpia. Karp jest tam uważany za ,,chwast rybi".
 
Napisz komentarzzasady
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji wypowiedzi, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
  • Zabezpieczono reCAPTCHA i ma zastosowanie Polityka prywatności oraz Warunki korzystania z usług Google.
 
Imię:
Komentarz: 
reklama

Dodaj zdjęcia do artykułu zasady
  • Zdjęcia dodawane przez użytkownika muszą dotyczyć tematu artykułu, należy wpisać także do nich komentarz aby uzasadnić ich publikację.
  • Redakcja portalu zastrzega sobie możliwość ingerencji lub niedopuszczenie do publikacji zdjęć, które nie odnoszą się do tematu artykułu, naruszają normy prawne, obyczajowe lub są niezgodne z zasadami współżycia społecznego.
  • Zdjęcia z komentarzem zawierającym wulgaryzmy nie będą publikowane.
  • Zdjęcia i ich komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. będą usuwane.
 
 

    WIADOMOŚCI
  • najnowsze
  • komentowane
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
  • 1 rok temu
  • 5 lat temu
  • 10 lat temu
  • 15 lat temu
  • << Previous
  • Next >>
  • <Playback
  • Stop
  • Play >
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
reklama
reklama
reklama