Święto pizzy |
09.02.2013. Radio Elka, Leszek Wspaniały | ||||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Pizza - podobno włoska, ale do końca nie wiadomo. Jak mówi historia kiedyś była posiłkiem ubogich - dziś cieszy się wyjątkową popularnością. Próbowaliśmy ustalić jaką pizzę lubią najbardziej mieszańcy Lubina. Okazuje się, że największym powodzeniem cieszą się klasyczne smaki. Rzadko kto życzy sobie coś specjalnego do smaku. - Pizza z czasem sprzedaje się coraz lepiej. Coraz więcej klientów nas odwiedza i zamawia coraz więcej pizzy. Najczęściej schodzi duża, bo wystarcza, by najadło się nią trzy do czterech osób. Lubinianie najbardziej lubią pizze standardowe. Najczęściej jest to ser, szynka, pieczarki, kukurydza. Oczywiście są też klienci, którzy oczekują od nas bardziej wygórowanych składników, jak salami, kurczak, ser feta, ser pleśniowy - wymienia Paweł Strzeczkowski, współwłaściciel jednej z lubińskich pizzerii. Wbrew pozorom pizza jest zdrową żywnością. Nie tuczy i nie szkodzi organizmowi. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Przygotowanie dobrej pizzy to jednak nie lada sztuka. - Każdy klient ma swoje ulubione ciasto - jedni lubią na cieście grubym, inni na cienkim. My mamy takie półśrednie . Pizzę wypiekamy bezpośrednio na szamocie. Nie jest to pizza na żadnych blaszkach ani siatkach. Receptury oczywiście nie mogę zdradzić, bo każdy ma swoją. Dodajemy specyficzne rzeczy do ciasta, do mąki i to cała nasza tajemnica - mówi Paweł Strzeczkowski. Choć w Polsce pizza jest od niedawna to w innych krajach pojawiła się w zamierzchłych czasach. Sposobów na uczczenie dnia pizzy może być wiele. Jeden powinien pojawić się na pewno - wieczór w gronie przyjaciół, rodziny, duża pizza i wiele dobrego humoru. Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy życzymy zatem dobrej zabawy i o wiele lepszej pizzy. (mm)
reklama
reklama
|
reklama
reklama
reklama