Co zamiast barszczu lub sałatki jarzynowej?Nowoczesne smaki na świątecznym stole |
24.12.2024. Radio Elka, Kasia Rososzko | ||||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Pierwszą propozycją było carpaccio z buraka w nowoczesnej odsłonie. - Uczymy się przygotowywać taką szybką sałatkę, która można zrobić w każdej chwili. Składa się na nią pieczony burak, szpinak, mandarynki, karmelizowane pestki dyni z miodem i ser feta lub ser kozi - mówił Jarosław Werner, na co dzień szef kuchni w Szkole Podstawowej nr 4 w Polkowicach. - Zrobimy też zupę krem z buraków i sałatkę śledziową. Z takich ciekawszych propozycji to w zeszłym roku przygotowywaliśmy spaghetti z krewetkami - dodaje. Przedświąteczne kulinarne warsztaty w Suchej Górnej to już tradycja. - Staramy się choć raz w roku spotkać się z radą sołecką i mieszkańcami na takich warsztatach. Frekwencja jest zawsze bardzo duża i z uwagi na rozmiary naszego zaplecza kuchennego, musimy ograniczać liczbę osób - mowi Stanisław Gnat, sołtys Suchej Górnej. - Podtrzymujemy tę tradycję. Najpierw stara rada sołecka organizowała takie spotkania. My, jako nowa, też to kultywujemy. Pan kucharz co roku przygotowuje ciekawe propozycje. Taka nowoczesna kuchnia nie jest dla każdego, ale zawsze można spróbować - dodaje Joanna Kukla z rady sołeckiej. A jeśli mowa o kuchni tradycyjnej, czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? - Pierogi, krokiety oraz uszka i barszcz czerwony koniecznie domowej roboty z grzybkiem i kapusta - wymieniają panie z rady sołeckiej. - U mnie nie może zabraknąć pierogów, różnych rodzajów, a także grochu. Żona szykuje specjalnie dla mnie - dodaje sołtys. - Każdego roku muszą być pierogi ruskie oraz z kapustą i grzybami. Dla mnie to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie - kończy J. Werner.
reklama
reklama
|
reklama
reklama
reklama