Grzyb z atestemGrzyb z atestem |
25.09.2007. Radio Elka, Iwona Adamczak | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 O konieczności posiadania atestu mówi ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. - Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu; oraz umieszczeniu nazwy gatunku grzyba i adresu sprzedawcy przy towarze - mówi Czerwińska. W głogowskim sanepidzie pracuje tylko jedna osoba mająca odpowiednie kwalifikacje uprawniające ją do wydawania atestów. -Nie ma jednak kolejek, przegląd runa u jednego grzybiarza trwa ok. 10 minut - uspokaja dyrektor. Grzyby jednak, dla łatwiejszej identyfikacji, powinny być w całości, ilość trzonków i kapeluszy powinna być zgodna. - W tym sezonie wydaliśmy już 62 atesty. Grzybiarze przynoszą znane nam gatunki: podgrzybki, borowiki, kurki, maślaki i rydze. Atest jest ważny 48 godzin i dotyczy tylko przebadanych grzybów - dodaje I. Czerwińska. Pracownicy sanepidu kontrolują sprzedających na targowiskach i sprawdzają czy ich towar był kontrolowany. - W skrajnych przypadkach możemy sprawę oddać do sądu grodzkiego - mówi Czerwińska. Za wydanie atestu nie płacimy tylko wtedy, gdy uiściliśmy opłatę targową z dnia poprzedniego. Jeśli takiej nie mamy, to za atest trzeba będzie zapłacić. Za kilogram sprawdzonych grzybów zapłacimy 2 złote, ale już za dziesięć kilogramów - 10 złotych. (ada) ~
reklama
|
reklama
reklama
reklama