Wiedzą, co jedząWiedzą, co jedzą |
29.02.2008. Radio Elka, Mateusz Kowalski | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 - Największy problem sprawiło mi rozpoznawanie sprzętów używanych w kuchni. Wiedziałam do czego służą, ale nie potrafiłam ich nazwać - przyznała K. Wojniusz. - Jeszcze nie wiem, czy zwiążę swoją przyszłość z gotowaniem. Całe życie chciałam zostać chirurgiem plastycznym. Z drugiej strony jednak lubię gotować - przyznała. Pozostałe miejsca na podium zajęły Monika Kempa z Gimnazjum nr 2 oraz Anna Kurek z Gimnazjum nr 1. Konkurs składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Uczniowie najpierw rozwiązywali test, potem musieli między innymi dobrać odpowiednie kieliszki i sztućce do serwowanego menu, popisać się umiejętnością składania serwetek oraz robieniem kanapek. - Chcemy przez ten konkurs pobudzać i rozwijać zainteresowania uczniów problemami żywieniowymi. Mamy nadzieję, że upowszechniamy przez to dobre wzorce żywienia i zdrowy tryb życia - mówi Elżbieta Wasilewska, nauczyciel z Ekonomika. W przerwie konkursu z uczestnikami spotkał się Bartłomiej Krężel, absolwent ZSE, który gotował już między innymi dla królowej Wielkiej Brytanii. Przekazał on uczestnikom kilka cennych rad. - Pokazywałem, jak ciekawie i estetycznie można podać proste dania. Ważne też, aby podpatrywać innych kucharzy i z tych najlepszych brać przykłady. Bo niestety w Głogowie gastronomia jest bardzo płytka - stwierdził B. Krężel. Honorowy patronat nad konkursem objęli Prezydent Głogowa i Starosta Powiatu Głogowskiego. (mat)
reklama
|
reklama
reklama
reklama