Najpierw konkurs, potem degustacjaNajpierw konkurs, potem degustacja |
26.02.2010. Radio Elka, Mateusz Kowalski | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Konkurencje w konkursie wcale nie były łatwe. - Musieliśmy jeść pałeczkami do chińskich potraw, czy składać elegancko serwetki - przyznali Beata i Mateusz, którzy starowali w konkursie. - Przy okazji nauczyliśmy się wielu pożytecznych rzeczy - dodali. Najlepiej z zadaniami poradziła sobie ekipa gospodarzy - Aneta Sosnowska i Paweł Kroll, która pokonała reprezentację Zespołu Szkół Przyrodniczych i I Liceum Ogólnokształcącego. Wśród gimnazjów najlepiej wypadła „Dwójka”. W przerwie konkursu uczestnicy mogli obejrzeć pokaz kulinarny Tomasz Maćkowiak, który w swojej karierze zawodowej gotował między innymi dla piłkarza Franka Lamparda i dziennikarza Jeremy'ego Clarksona. - Dziś przygotuję dwa dania główne i deser. Będą to polędwiczki królicze z ziemniakami otoczonymi porą. Do tego warzywa blanszowane na maśle i miks sałat z kozim serem. Tuńczyk natomiast będzie podawany z warzywnym ratatui i kaszą kuskus z dodatkiem suszonych pomidorów. A na deser przygotuję mus czekoladowy z sosem wiśniowo cynamonowym. Wszystko udekorowane malinami i granatami - opowiadał mistrz kuchni. Po zmaganiach konkursowych uczestnicy mogli spróbować dań przyrządzonych przez szefa kuchni. (mat)
reklama
|
reklama
reklama
reklama