Babcine przepisy, dziadkowe nalewki |
18.03.2013. Radio Elka, Tomek Jóźwiak | |||||||||||||
Dyżurny reporter: Organizatorem konkursu był Gminny Ośrodek Kultury w Raszówce. Do rywalizacji stanęło kilkanaście kół gospodyń wiejskich z całej gminy. W kategorii potraw jarskich nagrodę główną przyznano gospodyniom z![]() Księginic za pasztet z soczewicy. Wśród mięsnego jadła triumfował kurczak trybowany faszerowany sprawiony przez KGW z Krzeczyna Małego. Natomiast za najlepsze ciasto jury uznało mazurek orzechowy. - Cieszy nas, że coraz częściej w tego typu konkursach próbujemy potraw staropolskich, że dzisiejsze gospodynie nawiązują do tradycji, która powinna być pielęgnowana. Babcine przepisy przeżywają renesans - uważa Jerzy Szumlański, jeden z członków jury. Jury smakowało też przyrządzone nalewki. Najpyszniejszą uznano nalewkę z pigwy autorstwa gospodyń z Siedlec. - Myślę, że mogę zdradzić odrobinę tajemnicy. A więc, pigwę kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, następnie zalewamy spirytusem, przecedzamy i czekamy aż dojrzeje i wyklaruje - opowiada Maria Galuba z KGW Siedlce. (tom)
reklama
|
reklama
reklama
reklama