Doroczny festiwal kulinarny w KsięginicachPierogi w każdej postaci |
08.09.2019. Radio Elka, Tomek Jóźwiak | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Tradycyjnie, jak co roku, na imprezie pojawiły się liczne reprezentacje poszczególnych sołectw. Każda z obecnych wsi zaprezentowała swoje kulinarne umiejętności. Oczywiście na stołach królowały pierogi i kapusta. Były te tradycyjne ruskie, ale też oczywiście z kapustą i grzybami, owocami, po kaszubsku a nawet z kapustą i płuckami. Te ostatnie były kulinarnym hitem stoiska reprezentacji Składowic. Pochodząca z tej wsi Magdalena Zięba wygrała zresztą konkurs w lepieniu pierogów na czas. - Żeby szybko lepić pierogi, trzeba mieć spryt w paluszkach i umiejętności manualne - z uśmiechem mówi pani Magdalena. - Pierogi muszą być na każdym polskim stole, nie wyobrażam sobie naszej kuchni bez tej potrawy. A dzisiaj na festiwalu serwujemy dla gości pierogi ruskie, na słodko, po kaszubsku czyli z kapustą kiszoną i ziemniakami i rarytas, czyli z kapustą i płuckami. Goście festiwalu z pewnością nie żałowali wizyty w Księginicach.
reklama
|
reklama
reklama
reklama