Czerpią z tradycji, szukają też nowościKulinarna uczta wielkanocna |
17.03.2024. Radio Elka, Iwona Mierzwiak | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Stoły uginały się od jadła. - W tym roku z ciast mamy ptysie, jabłecznik, nasz tradycyjny sernik z frużeliną wiśniową, mamy deserki Orero, wafla przełożonego galaretką, a oprócz tego pasztet z pieczarkami i z jajkiem, jajeczko w sosie chrzanowym, własnej roboty kiełbaska biała, którą wykonał nasz członek - mówiła pani Edyta z koła gospodyń wiejskich Skowronki z Gorzycy. - Na naszym stole roladki z indyka i kluseczki z sosem - wyliczała pani Urszula z Osieka. - Mamy też wędliny, ciasta, jajka kolorowe, baby świąteczne. - Kulinarna uczta, tradycje wielkanocne - podsumowuje Magdalena Dubińska, dyrektor Ośrodka Kultury Gminy Lubin. - W konkursie głównym wzięło udział 14 kół gospodyń wiejskich. Ze słodkich konkurencji królował Mazurek. Musze przyznać, że co roku jest coraz wyższy poziom, bardzo się cieszymy, że koła wzajemnie się inspirują, podglądają, czerpią z tradycji, ale szukają też nowości. Czasami nazwy tych potraw nie zdradzają tych tajemnic kulinarnych, więc ja myślę, że jury jak zawsze było zaskoczone połączeniem smaków, wyborem różnych elementów do tych dań. W kategorii jajko wielkanocne w roli głównej, 1 miejsce otrzymały Składowice Team. W kategorii wielkanocne danie główne 1 miejsce Koło Gospodyń Wiejskie Zaradne Babki, a w kategorii deser - Mazurek, 1 miejsce zajęło Sołectwo Zimna Woda. Podczas wydarzenia rozstrzygnięto również konkurs na kartkę świąteczną oraz palmę wielkanocną.
reklama
|
reklama
reklama
reklama