W obecności rodziców, nauczycieli, przyjaciół władz miasta, powiatu oraz wojskowych180 uczniów wypowiedziało rotę przysięgi |
27.09.2024. Radio Elka, Iwona Mierzwiak | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 - To już tradycja naszej szkoły. Myślę, że to bardzo ważna uroczystość, która pozostanie w pamięci uczniów na długie lata - powiedział nam Artur Pastuch, dyrektor Zespołu Szkół nr 2. - Wybór miejsca nie jest przypadkowy. Jesteśmy wdzięczni władzom miasta i powiatu, że po raz trzeci możemy zorganizować tę ceremonię na lubińskim rynku, co niewątpliwie podnosi rangę imprezy. Na uroczystości zgromadzili się rodzice, nauczyciele, przyjaciele oraz przedstawiciele lokalnych władz, by wspólnie cieszyć się z osiągnięć młodzieży i wesprzeć ich na nowym etapie edukacyjnym. Dla wielu uczniów przynależność do mundurowej klasy w liceum to spełnienie marzeń i początek ścieżki kariery związanej z wojskiem. - Jestem w pierwszej klasie szkoły mundurowej. Od dziecka ciągnęło mnie do munduru i uznałem, że taka szkoła daje mi szansę przybliżyć się do moich marzeń - podkreślił Dawid Ozga. - Myślę, że pójdę dalej w wojsko. Raczej mi się już to nie zmieni. - A ja w sumie dlatego, że po prostu od jakiegoś czasu mnie strasznie ciągnie na marynarkę wojenną. Mega mnie to zainteresowało - mówiła natomiast Irmina Hanula. - Po prostu stwierdziłam, że to musi być to, bo jak nie to, to co innego. Jestem na to gotowa. Dyrektor Artur Pastuch z dumą opowiadał o sukcesach i zaangażowaniu młodzieży w szkolenie wojskowe. - Ta młodzież rzeczywiście uczestniczy w różnego rodzaju akcjach i wyjazdach na poligon. Realizujemy program szkolenia wojskowego, który cieszy się dużym zainteresowaniem. Nas to cieszy, bo jest to trochę inny dryl, inne funkcjonowanie na terenie szkoły - zaznaczył dyrektor. Ślubowanie, odbywające się w sercu miasta, stało się symbolem przynależności do szkolnej społeczności i dodało uroczystości szczególnego znaczenia. Po zakończeniu oficjalnej części, uczniowie z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych zadbali o wyjątkowy poczęstunek. Zebrani na rynku goście mogli spróbować tradycyjnego bigosu przygotowanego przez młodych adeptów sztuki kulinarnej.
reklama
|
reklama
reklama
reklama