Nad Odrą królował patisonNad Odrą królował patison |
12.09.2011. Radio Elka, Monika Kaczmarska-Banaszak | |||||||||||||||||||
Dyżurny reporter: Partnerstwo Krainy Łęgów Odrzańskich zostało założone przez dwanaście gmin położonych po obu stronach Odry, od Wrocławia do Głogowa. Święto Łęgów Odrzańskich organizowane jest od czterech lat i co roku odbywa się w innej gminie. Wczoraj gospodarzem była Ścinawa.![]() - To integracyjna impreza dla wszystkich partnerów - mówi Agata Chwiszczuk z Urzędu Miasta i Gminy Ścinawa - Jej celem jest spotkanie ludzi z różnych gmin, z samorządów, ze stowarzyszeń, zaprezentowanie się oraz udział w turnieju. Rozegraliśmy głównie konkurencje wodniackie, ponieważ wspaniałe miejsce w Ścinawie umożliwia nam to, że jesteśmy nad Odrą i możemy korzystać z rzeki. Sześć gmin wzięło udział w turnieju. Trzy konkurencje odbyły się na wodzie: wyścigi kajaków, wyścigi rowerów wodnych i wyścigi galarów. Czwartą konkurencję, intelektualną przygotował szaradzista z Głogowa, Leszek Rydz. W tym roku niepokonana okazała się gmina Jemielno. Święto Patisona nie mogło się odbyć bez konkursu na najlepszą potrawę. W tym sezonie podniebienia jurorów zachwyciła zupa-krem z patisona, przygotowana przez Helenę Smylkowską ze Ścinawy, która na co dzień pracuje w ścinawskiej przetwórni owocowo-warzywnej. - Zupa-krem zrobiona jest z warzyw, dajemy marchewkę, cebulkę, por naciowy i patison - mówi zwyciężczyni - Z patisonów można też upiec placek, zapiekać, faszerować, zrobić nalewkę, a przede wszystkim zamarynować w zalewie słodko-kwaśnej, tak jak to robimy w naszej przetwórni. Była też niespodzianka dla mieszkańców. Kucharz przygotował potrawę, która łączy to co sie kojarzy ze Ścinawą, a więc patisona i Odrę. Klopsiki z ryb z patisonami w sosie grzybowym zachwyciły niejednego smakosza. (mon)
reklama
|
reklama
reklama
reklama