Nadszedł ten wyjątkowy dzieńNadszedł ten wyjątkowy dzień |
24.12.2009. Radio Elka, Leszek Wspaniały | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 W tradycji polskiej w tym dniu należało wcześnie wstać, gdyż był ogrom pracy. - Kobiety przygotowywały potrawy w kuchni i robiły porządki, a mężczyźni wychodzili na polowanie czy połów ryb. Dzieci dostawały niezbyt mocnego klapsa, aby przez cały rok były grzeczne - dopowiada etnolog. Wieczorem całe rodziny zasiadały do stołu, na którym zwyczajowo pojawia się 12 potraw. - Tyle potraw, ile miesięcy w roku i apostołów. Choć często w ubogich domach potraw było na przykład zaledwie trzy. Przygotowane posiłki są z sadu, ogrodu, pól, wody czy lasu, bo w tym dniu oddawało się kiedyś hołd matce ziemi. Wszystko co otrzymujemy od natury - dodaje Wawryszewicz. Na stole wigilijnym dominują groch, ryba, mak. Najbardziej znaną i charakterystyczną potrawą wigilijną jest kutia. Polskim zwyczajem jest łamania się opłatkiem. - Nie wyobrażamy sobie wieczerzy wigilijnej bez tego elementu. Kiedyś wyrobem opłatków zajmowały się siostry zakonne. Do dziś w sumie niewiele się zmienia, bo po opłatki chodzimy właśnie do kościołów - kończy etnolog. (lw)
reklama
|
reklama
reklama
reklama