Najlepsze ciasto pod słońcemNajlepsze ciasto pod słońcem |
15.12.2006. Radio Elka, Agnieszka Poźniak | ||||||||||||||
Dyżurny reporter: 667 70 70 60 Jak mówi gospodyni domowa z wielopokoleniowymi tradycjami, członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Przedmościu - Piernik im szybciej upieczony tym smaczniejszy w święta. Ciasto kruszeje i nabiera smaku. Przepisy na piernik przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Przepis jest łatwy i powinien udać się każdej gospodyni, nawet tej która piecze pierwszy raz w życiu. Składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka sody 1 szklanka cukru 1 szklanka miodu 1 szklanka śmietany 1 szklanka oleju 6 żółtek 2 łyżki powideł 1 łyżeczka cynamonu 10-12 goździków 1 łyżeczka proszku do pieczenia bakalie (rodzynki, orzechy, migdały itp. zależy od upodobań) Sposób przyrządzenia: Żółtka i pozostałe składniki zmiksować. Bakalie i goździki rozbić na drobne kawałeczki. Połączyć z masą. Na koniec ciasto delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec około godziny w temperaturze 150 stopni. Pamiętajmy, piernik powinien być przechowywany w chłodnym miejscu w szczelnym opakowaniu. Im wcześniej upieczony, tym w święta smaczniejszy. Ciasto można przełożyć marmoladą, powidłami lub masą. Kwestia indywidualnych upodobań. Smacznego... (ap)
reklama
|
reklama
reklama
reklama