Mają, gdzie gotować i obrabiać zdjęcia |
09.04.2014. Radio Elka, Tomek Jóźwiak | |||||||||||||
Dyżurny reporter: ![]() Obie pracownie w lubińskim ZS nr 2 powstały dzięki finansowej pomocy władz miasta. - Są to pracownie nowocześnie wyposażone w najnowszy sprzęt zarówno w tej gastronomicznej, jak i fototechnicznej. Obydwa kierunki są przyszłościowe. Przecież każdy musi jeść i każdy chce dobrze zjeść i zdrowo się odżywiać. Współpracujemy z lubińskimi restauracjami i hotelami, kształcimy przyszłych kucharzy, restauratorów i hotelarzy - mówi Marian Szagała, dyrektor placówki. Dorota Wałęcka, nauczycielka zawodu technik żywienia usług gastronomicznych, uważa, że uczniowie wykazują dużo chęci i cierpliwości w przygotowywaniu posiłków. - Uczniowie są bardzo zainteresowani kuchnią, posiadają też dużą wiedzę, ale jest to wiedza taka telewizyjna, natomiast trzeba to jeszcze wszystko przełożyć na praktykę. Ale są bardzo cierpliwymi i pojętnymi uczniami. Jest moda na kuchnię. Nauka jest w systemie 4-letnim, w trzecim roku uczniowie zdają pierwszy egzamin kwalifikacji zawodowej polegający na przygotowaniu i serwowaniu posiłków zleconych przez komisję egzaminacyjną. Specjalnie dla gości dzisiejszej uroczystości uczniowie z klasy gastronomicznej pochwalili się przyrządzonymi przez siebie potrawami wielkanocnymi. Były m.in. żurek w chlebie, faszerowane jajka, pieczona biała kiełbasa, sałatka warzywna, pierogi Wyżykowskiego (ruskie) i ciasta.
reklama
|
reklama
reklama
reklama